Waarom veiligheidsrondes nuttig zijn

Door veiligheidsrondes over het terrein of op de werkplek wordt het contact met de werkvloer vergroot. Daarnaast is het een doeltreffende methode om een goede indruk te krijgen hoe medewerkers omgaan met veiligheid en hoe u die kunt verhogen.

Tijdens een veiligheidsronde wordt vooral gecontroleerd op onderstaande zaken:

  • De algemene veiligheid
  • Juist gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen
  • Houding en gedrag van medewerkers en of de werkomstandigheden
  • De machines
  • Het materieel
  • De manier van werken veilig.

Daarnaast kunnen - afhankelijk van de omgeving, de doelstellingen en het beheerssysteem - bijvoorbeeld ook kwaliteit en security aan bod komen tijdens zo’n inspectieronde. Maar bijvoorbeeld in ziekenhuizen zal vooral het zwaartepunt komen te liggen op de gezondheid en veiligheid van de patiĆ«nten.

Bevordering veiligheidsbewustzijn

De Arbowet stelt dat werkgevers hun personeel doeltreffend moeten informeren en trainen aangaande de risico’s op de werkvloer. Maar het werkelijke doel van veiligheidsrondes zou eigenlijk moeten zijn het veiligheidsbewustzijn binnen de organisatie op een hoger niveau te brengen. Juist door de dialoog aan te gaan en mensen positief te stimuleren kan een veiligheidscultuur zich ontwikkelen en worden mensen zich bewust van mogelijk onveilig gedrag. Door het houden van veiligheidsrondes kunt u uw medewerkers positief stimuleren en hen uitdagen mee te denken over veilig werken. De dalende lijn in ernstige ongelukken en letsel ten opzichte van de stijgende lijn van gebruikte veiligheidsbeheerssystemen onderstreept dat bezig zijn met veiligheid werkt (volgens cijfers van VCA Nederland en TNO).

5 Tips

Een veiligheidsronde is een nuttig instrument wanneer het management deze actief inzet. Durf kritisch te kijken naar uw organisatie en trek lering uit de zaken die tijdens de gang door het bedrijf naar voren komen. Trek voldoende tijd en middelen uit en investeer in de personen die de veiligheidsrondes uitvoeren. Met die instelling is er veel te winnen, zowel voor het management, de organisatie als de medewerkers op de werkvloer.

  1. Neem voldoende tijd en rust om een inspectie te lopen en doe dit bij voorkeur met meerdere mensen.
  2. Zorg ervoor dat medewerkers niet gehinderd worden in hun werkzaamheden.
  3. Laat iedereen in zijn waarde, spreek mensen aan op hun onveilige, maar ook op hun veilige gedrag. Laat daarbij hun vakmanschap en eigenwaarde intact.
  4. Prijs positief gedrag en benadruk dit tegenover de rest van groep. Complimenten doen het immers vaak een stuk beter dan een uitbrander.
  5. Geef medewerkers vooral niet het idee dat het de bedoeling is zoveel mogelijk mensen te betrappen op onveilig gedrag, dat verstoort de werksfeer en zal zeker niet veiliger gedrag opleveren.

Bron: arbeidsveiligheid.net

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carriĆØreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
1.250
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.