Wat is sociale innovatie?

Steeds meer bedrijven zetten in op sociale innovatie en zien daardoor hun resultaten toenemen. Ze willen niet meer op de traditionele top down manier werken. Dit blijkt uit onderzoek van TNO Arbeid onder 493 werkgevers, in opdracht van Tempo-Team. Maar wat is sociale innovatie eigenlijk en wat is het doel? 


Sociale innovatie is het betrekken van medewerkers bij beslissingen binnen de organisatie. Juist in een tijd van kostenbesparing en een verhoogde werkdruk kan dat voor concrete oplossingen zorgen. Sociale innovatie zorgt immers voor meer bevlogenheid, betrokkenheid en verhoogt de productiviteit van medewerkers. Dit vernieuwde arbeidsproces is daarom een belangrijk thema binnen veel organisaties.

Hoe werkt dat dan, sociale innovatie?

Medewerkers van allerlei afdelingen, niveaus en leeftijden denken mee over hoe de organisatie kan verbeteren en ontwikkelen. Dit gebeurt vaak in brainstormsessies en vervolgens worden projectgroepen samengesteld voor de uitvoer. Het idee is dat niet meer het management ideeën verzint, maar dat juist mensen van de werkvloer hun expertise inzetten om het bedrijf verder te helpen. Zij zijn in staat concrete verbeterpunten aan te leveren. Door goed naar hen te luisteren zal de organisatie verder kunnen innoveren en worden medewerkers optimaal ingezet. Sociale innovatie koppelt het sociaal beleid aan de bedrijfsdoelstellingen. Het is dus meer dan het doorvoeren van technologische vooruitgang, zoals het ontwikkelen van nieuwe producten, diensten en processen.

Effecten van sociale innovatie

Sociale innovatie verhoogt de bevlogenheid en betrokkenheid onder medewerkers. Ze hebben immers invloed op het beleid van de organisatie, en wie wil dit niet? Ze herkennen zich meer in de visie en de missie en dit verhoogt de productiviteit. Daarnaast groeit het vertrouwen tussen management en medewerkers doordat men open in gesprek gaat over de toekomst van de organisatie.

Eerlijke communicatie en kaders

Om sociale innovatie succesvol in te zetten is eerlijke communicatie naar medewerkers toe essentieel. Maar dat is niet het enige wat belangrijk is, er moeten ook de juiste verwachtingen worden geschept. Als medewerkers denken dat al hun ideeën worden uitgevoerd en dit gebeurt niet, dan zorgt deze onvrede wellicht voor frustratie. Het is dus noodzakelijk dat vooraf duidelijke kaders worden geschept. Waarover wordt precies gebrainstormd en waaraan moeten de ideeën voldoen? Zo blijft de innovatie doelgericht en toepasbaar. Daarnaast moet er worden nagedacht over de uitvoer van de ideeën. Anders komen alle plannen op de plank te liggen.

Innovatie Platform

In juni 2006 is het Nederlands Centrum voor Sociale Innovatie (NCSI) opgericht om Sociale Innovatie te bevorderen. Dit is een initiatief van het Innovatie Platform, vakbonden en werkgeversverenigingen. Doelstelling is het vergroten van de innovatiekracht, de productiviteit en de ontwikkeling van menselijke talenten binnen organisaties in Nederland. Alternatieve begrippen voor sociale innovatie zijn: innovatief organiseren, slimmer werken.

Bron: Tempo Team

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00 uur, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.