Wordt de bedrijfsarts afgeschaft?

Ziek personeel moet voortaan door een onafhankelijke arbeidsgeneeskundige - in plaats van een bedrijfsarts - worden behandeld. Voorjaar 2014 zal de SER dit adviseren aan minister Asscher van Sociale Zaken. Aldus Het Financieele Dagblad op basis van een geheime notitie.

Op 8 februari 2014 berichtte Het Financieele Dagblad (FD) over het voorstel van de Sociaal Economische Raad (SER) om bedrijfsartsen in het vervolg te richten op preventietaken. Volgens het FD werkt de arbeidsgeneeskundige idealiter bij een huisartsenpraktijk of gezondheidscentrum en ziet patiënten van verschillende bedrijven. Minister Lodewijk Asscher (PvdA) had de SER zelf gevraagd met plannen te komen. Dit voorjaar moet het advies klaar zijn. Vakbonden hadden al langer de wens voor een nieuw systeem om zieke werknemers te behandelen. Volgens vakcentrale FNV maken bedrijfsartsen vaak geen melding van beroepsziekten, omdat ze niet onafhankelijk genoeg zijn aangezien het bedrijf hun salaris betaalt. FNV vindt bovendien dat er te weinig arbeidsinspecteurs zijn die zich met veiligheid en gezondheid bezighouden.

Bron: nrc.nl

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00 uur, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.