Zelf opleiden oplossing voor intensief werftraject gekwalificeerd productiepersoneel

Smurfit Kappa is met ongeveer 41.000 medewerkers wereldwijd een van de grootste producenten van verpakkingen op basis van papier. Het bedrijf heeft verschillende vestigingen in Nederland waar verpakkingsmateriaal wordt geproduceerd. Toch bleek het voor Smurfit Kappa Vandra in Oosterhout zelfs in deze tijd lastig om geschikt en gekwalificeerd personeel te vinden. Hierop besloot het bedrijf samen met uitzendorganisaties Adecco, Olympia en NCOI Opleidingen mensen te werven en zelf op te leiden tot medewerkers met een afgerond diploma Operator A, niveau 2.

Anita Peters is als HR-adviseur nauw betrokken bij dit project en vertelt: “De afgelopen jaren hebben we moeite gehad met het vinden van jonge, gekwalificeerde operators. We waren echt toe aan een verjongingsslag en daarom hard op zoek naar nieuwe aanwas. Het was niet altijd makkelijk om zelf geschikte medewerkers te werven. Veel jongeren kiezen ervoor om toch verder te studeren en het vak van operator is blijkbaar minder populair. We hebben toen contact gezocht met onze vaste leverancier van uitzendkrachten, Adecco, en gesproken over hoe we toch ons personeelsbestand konden verjongen.”

Nieuwe medewerkers starten zo snel mogelijk met de opleiding
Adecco zocht daarop contact met samenwerkingspartner NCOI Opleidingen om de mogelijkheden te bespreken voor een samenwerking die wel het gewenste resultaat zou opleveren. Anita vervolgt: “Door deze samenwerking tussen Adecco en NCOI kon Adecco op een breder vlak kandidaten selecteren en die vervolgens middels een incompanytraject door NCOI laten opleiden tot gekwalificeerde operators. Inmiddels levert naast Adecco ook Olympia Uitzendbureau jonge kandidaten die we samen met NCOI opleiden. De uitzendbureaus maken een voorselectie waarna wij zelf nog een selectieronde plannen om te bepalen welke mensen het beste bij onze organisatie passen. De meest geschikte kandidaten gaan daarna zo snel mogelijk aan de slag en na enkele weken werken starten ze met het interne opleidingstraject.”

Meer binding door op maat gemaakt traject
Dit jaar zijn er elf medewerkers begonnen met de opleiding die negen maanden duurt. Naast uitzendkrachten zijn er ook enkele vaste medewerkers ingestroomd in dit traject. Elke twee weken hebben de medewerkers een klassikale lesdag in de speciaal daarvoor gecreëerde theorieruimte bij Smurfit Kappa. Anita vertelt: “Naast die theorielessen is er heel veel ruimte voor de praktijk. Zo lopen de medewerkers om extra ervaring op te doen ook een dag mee op een aantal van onze andere locaties in het land. Omdat het een maatwerktraject betreft dat helemaal is toegespitst op ons bedrijf, houden we de medewerkers echt betrokken. We hebben eerder ervaren dat als we kant-en-klare opleidingen inkopen en onze medewerkers naar school sturen, we te weinig grip hebben op hun studievoortgang. Deze opleiding is door NCOI echt toegespitst op de productie en verwerking van golfkarton waardoor de medewerkers direct meer binding hebben met de opleiding.”

Optimaal leerrendement door wisselwerking theorie en praktijk
Omdat de medewerkers naast de klassikale lessen ook nog acht uur zelfstandig moeten studeren, is het belangrijk dat zij goed gemotiveerd blijven. Volgens Anita is daarin een belangrijke rol weggelegd voor de docent en de praktijkbegeleiders. “De combinatie werken en leren is intensief, maar de medewerkers blijven enthousiast en gemotiveerd door de docent en praktijkbegeleiders die daadwerkelijk begrijpen hoe de werkzaamheden er in de praktijk aan toegaan. Maar ook de medewerkers onderling weten elkaar goed te motiveren. Het is mooi om te zien dat de medewerkers het geleerde direct kunnen toepassen, maar ook dat zij nu de theorie leren die achter de handelingen zit die zij dagelijks uitvoeren. Het leerproces en leerrendement zijn hierdoor optimaal.”

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.