Zo moeder zo kind: gezonder leven verkleint de kans op overgewicht bij het kind

Vrouwen die zwanger zijn of dat graag willen worden, moeten zo goed mogelijk letten op hun leefstijl. Niet alleen wat ze eten, maar bijvoorbeeld ook de hoeveelheid vitamine D die ze binnen krijgen, kan namelijk vóór, tijdens en na de zwangerschap effect hebben op het latere gewicht van hun kind. Dat blijkt uit een recent onderzoek onder bijna 1.000 moeders en kinderen.

Niet alleen roken is slecht

Dat roken tijdens de zwangerschap uitermate slecht is voor een ongeboren kind, is bekend. Maar dat daarmee waarschijnlijk ook het risico vergroot wordt dat het kind op kleuterleeftijd al te kampen krijgt met overgewicht, hebben onderzoekers van de Society for Nutricion onlangs pas ontdekt. De onderzoekers bestudeerden bovendien de correlatie tussen nog vier andere factoren en het gewicht van het kind, namelijk: obesitas van de moeder voor de zwangerschap, te veel aankomen tijdens de zwangerschap, te weinig vitamine D tijdens de zwangerschap en minder dan 1 maand borstvoeding.

Risico op overgewicht

Hoewel de onderzoekers geen rekening hebben gehouden met een aantal andere factoren die een rol spelen bij het risico op overgewicht bij kinderen (bijvoorbeeld het eetpatroon van het kind, hoe vaak en hoeveel het kind beweegt), concluderen zij: hoe groter het aantal genoemde factoren, hoe hoger het risico op overgewicht bij 4- tot 6-jarigen. Kinderen bij wie 4 of 5 van die factoren aanwezig waren, hadden 4 keer zo veel kans op overgewicht.

Kortom, leefstijlfactoren die bij de moeder aanwezig zijn voordat ze zwanger raakt, zouden volgens dit onderzoek invloed kunnen hebben op de gezondheid van het kind.

5 tips voor aanstaande moeders

Uitgaande van de onderzoeksresultaten kunnen aanstaande moeders de kans op overgewicht bij hun kind verkleinen door ervoor te zorgen dat ze:

  • stoppen met roken
  • afvallen vóór de zwangerschap bij ernstig overgewicht
  • niet te veel aankomen tijdens de zwangerschap
  • vitamine D slikken tijdens de zwangerschap
  • zo lang mogelijk borstvoeding geven, in ieder geval streven naar 6 maanden

Deze tips sluiten aan bij de adviezen van het Voedingscentrum aan (aanstaande) zwangere vrouwen.

Interessant onderwerp? Bij NCOI kunt u verschillende opleidingen volgen op het gebied van de Diëtetiek.
Bron: Voedingscentrum

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00 uur, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.