Menu

Zo moeder zo kind: gezonder leven verkleint de kans op overgewicht bij het kind

Vrouwen die zwanger zijn of dat graag willen worden, moeten zo goed mogelijk letten op hun leefstijl. Niet alleen wat ze eten, maar bijvoorbeeld ook de hoeveelheid vitamine D die ze binnen krijgen, kan namelijk vóór, tijdens en na de zwangerschap effect hebben op het latere gewicht van hun kind. Dat blijkt uit een recent onderzoek onder bijna 1.000 moeders en kinderen.

Niet alleen roken is slecht

Dat roken tijdens de zwangerschap uitermate slecht is voor een ongeboren kind, is bekend. Maar dat daarmee waarschijnlijk ook het risico vergroot wordt dat het kind op kleuterleeftijd al te kampen krijgt met overgewicht, hebben onderzoekers van de Society for Nutricion onlangs pas ontdekt. De onderzoekers bestudeerden bovendien de correlatie tussen nog vier andere factoren en het gewicht van het kind, namelijk: obesitas van de moeder voor de zwangerschap, te veel aankomen tijdens de zwangerschap, te weinig vitamine D tijdens de zwangerschap en minder dan 1 maand borstvoeding.

Risico op overgewicht

Hoewel de onderzoekers geen rekening hebben gehouden met een aantal andere factoren die een rol spelen bij het risico op overgewicht bij kinderen (bijvoorbeeld het eetpatroon van het kind, hoe vaak en hoeveel het kind beweegt), concluderen zij: hoe groter het aantal genoemde factoren, hoe hoger het risico op overgewicht bij 4- tot 6-jarigen. Kinderen bij wie 4 of 5 van die factoren aanwezig waren, hadden 4 keer zo veel kans op overgewicht.

Kortom, leefstijlfactoren die bij de moeder aanwezig zijn voordat ze zwanger raakt, zouden volgens dit onderzoek invloed kunnen hebben op de gezondheid van het kind.

5 tips voor aanstaande moeders

Uitgaande van de onderzoeksresultaten kunnen aanstaande moeders de kans op overgewicht bij hun kind verkleinen door ervoor te zorgen dat ze:

  • stoppen met roken
  • afvallen vóór de zwangerschap bij ernstig overgewicht
  • niet te veel aankomen tijdens de zwangerschap
  • vitamine D slikken tijdens de zwangerschap
  • zo lang mogelijk borstvoeding geven, in ieder geval streven naar 6 maanden

Deze tips sluiten aan bij de adviezen van het Voedingscentrum aan (aanstaande) zwangere vrouwen.

Interessant onderwerp? Bij NCOI kunt u verschillende opleidingen volgen op het gebied van de Diëtetiek.
Bron: Voedingscentrum

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant

Studiegids 2019-2020 NCOI

Vraag de studiegids 2019-2020 aan

Wilt u nog beter worden in uw werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of bent u toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij u en uw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids 2019-2020 aan.

Virtual classroom en e-learning NCOI

Virtual classroom en e-learning

Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan hebben veel onderwijsinstellingen tijdelijk de deuren van hun leslocaties gesloten. Ook bij NCOI Opleidingen heeft jouw gezondheid en die van onze medewerkers de allerhoogste prioriteit. Maar onze opleidingen gaan wel gewoon van start. Je kunt daarbij kiezen uit 2 varianten: de klassikale variant (tijdelijk via virtual classroom) of de e-learning variant met switchgarantie.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.