Andere baan? Zo werkt een carrièreswitch

Denk jij eraan om een carrièreswitch te maken, maar ben je nog zoekende naar wat je wil doen? In dit artikel geven we je voorbeelden ter inspiratie en een handig stappenplan dat je erbij kunt pakken als je op zoek gaat naar een andere baan.

Veranderen van baan: stappenplan

Je omscholen tijdens je huidige baan is niet iets wat je zomaar doet. Daarbij kan het kiezen van een andere baan of richting best wel lastig zijn. Hoe weet je of je de juiste keuze maakt en ga je investeren in een opleiding? Met dit stappenplan helpen we je graag op weg en is een carrièreswitch maken een stuk minder spannend.

Stap 1: Bedenk waarom je wilt veranderen van baan

Wat is je motivatie en waar ben je naar op zoek? Welke eigenschappen wil je ontwikkelen? En niet onbelangrijk: wat mis je in je huidige functie?

Stap 2: Oriënteer online

Er zijn ontzettend veel sectoren waar je uit kunt kiezen. Wie weet kom je sectoren tegen waarvan je niet van het bestaan af wist. Of zijn er nieuwe ontwikkelingen die voor nieuwe baankansen zorgen. Online oriënteren op de mogelijkheden is altijd de eerste en makkelijkste stap!

Stap 3: Zoek contact met een opleidingsinstituut

Vraag bijvoorbeeld een brochure aan, ga naar open dagen of zoek contact met een studieadviseur die je op weg kan helpen. Achterhaal samen waar je ambitie ligt.

Stap 4: Proef van verschillende opleidingen

Voordat je je verbindt aan een opleiding van twee tot vier jaar, kun je je ook inschrijven voor korte trainingsprogramma’s of modules. Als je de opleiding hierna wilt volgen, heb je deze punten alvast binnen.

Stap 5: Durf het aan!

Je leeft maar één keer, dus ga voor een baan die jou gelukkig maakt.

Ontdek wat er bij je past met korte modules

Wil je van baan veranderen maar weet je niet wat je precies wilt doen? Of voel je angst bij het veranderen van baan, omdat je nog onzeker bent waar je passie ligt? Bij NCOI kun je ook korte modules volgen, die onderdeel zijn van een erkende opleiding. Zo kun je sneller achterhalen wat er bij je past, zonder dat je je meteen bindt aan een lange opleiding.

Carrièreswitch voorbeelden

Kijk eens in de onderstaande lijst van top 10 korte modules. Zit er iets tussen waar je enthousiast van wordt? Klik op de opleiding om er weer over te weten te komen! 

  1. HBO Module Projectmanagementvaardigheden
  2. HBO Module Sociale Psychologie
  3. HBO Module Ontwerpen en Inrichten
  4. HBO Module Organisatie en Verandering
  5. HBO Module Effectief Leidinggeven
  6. HBO Module Professionele Communicatie
  7. HBO Module Social Media
  8. HBO Module Arbeidsrecht en Arbeidsomstandigheden
  9. HBO Module Verzuimbegeleiding en Re-integratie
  10. HBO Module Webdesign

Bekijk het volledige korte-moduleaanbod hier.

Financieel steuntje in de rug met het LLLK

Het Leven Lang Leren Krediet (LLLK) is een speciale studiefinanciering voor volwassenen. Op alle HBO- en Masteropleidingen en korte programma’s kun je gebruikmaken van deze financieringsvorm. Met het LLLK kun je een groot deel van de opleidingskosten, zoals lesgeld en examenkosten, betalen. Je kunt maximaal vijf jaar geld lenen. Na het afronden of beëindigen van je opleiding heb je vijftien jaar de tijd om het krediet terug te betalen.

Meer over het LLLK

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.