‘Het bieden van kwalitatieve zorg gaat gepaard met goed opgeleide medewerkers’

De best mogelijke zorg bieden die er is, nu en in de toekomst. Dat is het doel van zorginstelling Fivoor, gespecialiseerd in het behandelen van personen met een forensisch en juridisch kader. Om de kwaliteit van de zorg hoog te houden, ging Fivoor een partnerschap aan met NCOI Incompany voor het ontwikkelen van meerdere unieke maatwerktrajecten. Door onder andere het aanbieden van een verkort BBL-traject, krijgen (nieuwe) medewerkers de mogelijkheid door te stromen naar een begeleidersfunctie. 

Wel de ervaring, niet altijd het juiste diploma

“Wij behandelen mensen met een psychiatrische stoornis die voor de samenleving of voor zichzelf een gevaar vormen. Dat is een complexe doelgroep en vraagt ook om gerichte kennis, vaardigheden en diploma’s”, zegt Bianca Steeman, medewerker opleiden bij Fivoor. 

“Om in aanmerking te komen voor een functie in de begeleiding van cliënten, moeten medewerkers een relevant diploma hebben. Onze medewerkers komen vaak uit een breed scala van andere functies. Ze hebben bijvoorbeeld eerder gewerkt in een penitentiaire inrichting. Dan beschikken ze wel over enige ervaring, maar hebben ze niet altijd de juiste papieren om cliënten te begeleiden. Wij willen ze daarom graag de kans bieden zich verder te ontwikkelen en dat diploma te behalen.”

Binnen 18 maanden persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen

Samen met Fivoor heeft NCOI een erkend maatwerktraject ontwikkeld om medewerkers versneld op te leiden tot persoonlijk begeleider. In 1,5 jaar volgen ze de erkende opleiding MBO Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen niveau 4. 

Inbreng van eigen onderwerpen

Om de werkpraktijk van Fivoor naar voren te laten komen in de opleiding, zijn 6 nieuwe onderwerpen toegevoegd aan de theoretische lesstof, namelijk persoonlijkheidsstoornissen, medicijnleer, psychopathologie, sturen op gedrag, herstelgericht werken en SGL VG (Sterk Gedragsgestoord, Licht Verstandelijk Gehandicapt). 

De praktijkopdrachten en oefeningen die bij de opleiding hoorden, voeren de medewerkers uit op hun werk. Op die manier kunnen ze het geleerde direct in de praktijk brengen. Bovendien volgen de deelnemers een keuzeprogramma waarmee ze zich meer kunnen verbreden of verdiepen binnen het werkveld. 

“Het is leuk om te zien dat medewerkers heel enthousiast en gemotiveerd zijn. Ze zien dat de handelingen zoals zij ze altijd al uitvoerden nu theoretisch onderbouwd worden. Dat geeft ze een goed gevoel en zorgt ervoor dat ze nog meer stilstaan bij hun handelingen.”

Samen monitoren en bijsturen waar nodig

“Het fijne van een maatwerktraject is dat wij als organisatie het niet alleen hoeven te doen. We hebben een gemeenschappelijk doel en dat is de medewerkers zo goed mogelijk opleiden. Tijdens het gehele traject monitoren we de voortgang samen en dat is bij een reguliere opleiding toch anders. Wij als organisatie zien hoe het met de studenten gaat en NCOI kan vervolgens bijsturen als dat nodig is. Op die manier krijg je het beste resultaat.” 

Ontwikkeling staat voorop

Inmiddels hebben twee groepen het maatwerktraject gevolgd en is in juni 2020 een derde groep medewerkers gestart. Daarnaast is er onlangs nog een ander maatwerktraject in samenwerking met NCOI gestart. In september 2020 zijn elf medewerkers gestart met de opleiding HBO Social Work. Bianca: “Binnen Fivoor staat ontwikkeling voorop. Niet alleen in de zorg, maar ook vanuit de organisatie. Wij hebben de verantwoordelijkheid om kwalitatieve zorg te bieden aan cliënten en dat gaat gepaard met goed opgeleide medewerkers”.

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.