Vertrouwenspersoon: welke opleiding past daarbij?

Waarschijnlijk ben je wel bekend met de term vertrouwenspersoon en heb je ervan gehoord nu er zoveel aandacht is voor grensoverschrijdend gedrag. Maar ken je ook echt het antwoord op de volgende vragen? Wat is een vertrouwenspersoon? Welke opleiding of training volg je om vertrouwenspersoon te worden? Wanneer kan hij of zij iets voor je betekenen? En welke competenties moet je als vertrouwenspersoon hebben? Op die vragen geven we je antwoord in dit artikel.

Is een vertrouwenspersoon verplicht in een organisatie?

Nee, maar in de Arbowet staat wel dat elke werkgever verplicht is om te zorgen voor een veilige werkplek en werknemers moet beschermen tegen psychosociale arbeidsbelasting (PSA). Daar kan een vertrouwenspersoon bij helpen. Je kunt bij hem of haar terecht als je in je werk te maken hebt met ongewenst gedrag als discriminatie, seksuele en andere intimidatie en pesten.
 
Vaak is het moeilijk om dit ongewenste gedrag te melden bij je leidinggevende. Zeker als die erbij betrokken is. Dan is het veel makkelijker om hiermee naar een vertrouwenspersoon te stappen. Die kan er samen met jou naar kijken en welke vervolgstappen er gezet kunnen worden. Een vertrouwenspersoon heeft geheimhoudingsplicht, dus alles wat je vertelt is vertrouwelijk. Het is wel belangrijk dat de vertrouwenspersoon een onafhankelijke positie heeft binnen de organisatie. Dat kan door het aanstellen van een externe vertrouwenspersoon. Als het om een interne vertrouwenspersoon gaat, moet die zo hoog mogelijk gepositioneerd worden. Het liefst recht onder de directie.

Wat doet een vertrouwenspersoon binnen een organisatie?

Hieronder zette we de belangrijkste taken van de vertrouwenspersoon op een rijtje:

  1. Ondersteunen
    Medewerkers die een melding doen opvangen, begeleiden, meedenken, informeren over oplossingsmogelijkheden en eventueel doorverwijzen en nazorg bieden.
  2. Voorlichten
    Voorlichting geven over de positie en de taken van de vertrouwenspersoon in de organisatie.
  3. Signaleren en adviseren
    Signaleren van ongewenst gedrag en eventuele ontwikkelingen daarin binnen de organisatie. Leidinggevenden en management adviseren over en ondersteunen bij het voorkomen van ongewenst gedrag.
 

Een vertrouwenspersoon kan in een organisatie een belangrijke bijdrage leveren aan een gezonde en veilige werkomgeving. Als je de rol van vertrouwenspersoon ambieert, moet je over een aantal belangrijke vaardigheden en competenties beschikken. Je moet empathisch zijn. Dat is het vermogen om je in te leven in de gevoelens of de gedachtegang van anderen. Verder moet je communicatieve vaardigheden hebben en analytisch vermogen. Omgevingsbewustzijn is belangrijk, want je moet oog hebben voor wat er in de organisatie speelt. Tenslotte heb je kennis nodig van alle procedures, ook juridische. Het is mogelijk om een opleiding te volgen tot vertrouwenspersoon.

Welke opleiding moet je doen om vertrouwenspersoon te worden?

Wil je vertrouwenspersoon worden? Sommige vaardigheden en competenties heb je misschien al. Maar als je de rol van vertrouwenspersoon ambieert, kun je veel hebben aan de juiste opleiding of training. Hieronder zetten we een aantal opties voor je op een rij:

 

Vragen?

Heb je vragen of wil je graag opleidingsadvies? Neem dan contact met ons op via 035 – 6 400 411 of vul het contactformulier in.

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.