Wat is en doet een leidinggevende?

Heb je een groot organisatietalent en lijkt het je leuk om een team, afdeling of zelfs een organisatie aan te sturen? Dan is een functie als leidinggevende iets voor jou. In dit artikel lichten we uit wat we precies verstaan onder een leidinggevende, welke taken erbij horen en welke opleidingsmogelijkheden NCOI biedt.

Wat is een leidinggevende?

Een leidinggevende is iemand die als taak heeft een team, afdeling of hele organisatie aan te sturen. Binnen een organisatie bestaan er vaak meerdere leidinggevenden, waardoor een leidinggevende zelf ook vaak onder leiding staat van een ander. Aan de top van deze hiërarchie bevindt zich vaak de managing director of de directeur, met daaronder een MT (managementteam) van verschillende managers of leidinggevenden.

Wat doet een leidinggevende?

Een leidinggevende zorgt ervoor dat de doelen van een organisatie of bedrijf op tijd behaald worden door medewerkers, een team of afdeling aan te sturen. Leidinggevende zijn betekent niet dat je alleen maar bezig bent met het geven van bevelen en het controleren van andermans werk. Het omvat kortweg de volgende, algemene taken:

Taken leidinggevende

  • Coachen: als leidinggevende moet je je medewerkers kunnen motiveren om hun werk goed uit te kunnen voeren. Je moedigt je collega’s aan om het beste uit zichzelf en hun werk te halen. Door ze te coachen, zorg je voor medewerkers die zich betrokken voelen bij het bedrijf.
  • Communiceren: je beantwoordt vragen van mensen die je aanstuurt, neemt zorgen serieus, denkt mee om oplossingen te vinden en lost conflicten op als die zich voordoen op de werkvloer. Je moet als leidinggevende daarom transparant, eerlijk en toegankelijk zijn in je communicatie. Daarnaast moet je als leidinggevende ook goed kunnen communiceren met jouw eigen leidinggevende.
  • Plannen: om een team te kunnen aansturen, moet je in staat zijn om goed te organiseren en te plannen. Je maakt een realistische planning van de tijd waarin de taken moeten worden uitgevoerd, waarin je duidelijk uitlegt wie wat moet doen en wanneer.
  • Delegeren: als leidinggevende deel je opdrachten en taken uit aan mensen waarvan jij denkt dat ze de opdracht het beste kunnen uitvoeren; dat betekent dat je goed kan zien en aanvoelen waar iemands talent en kwaliteit ligt.
  • Coördineren: je bent verantwoordelijk voor de coördinatie van het werk dat door jouw team of afdeling wordt gedaan, waardoor je regelmatig zal moeten controleren of het werk nog steeds volgens planning verloopt. Dat betekent dat je een probleemoplossend vermogen moet hebben en mogelijke problemen of vertragingen op tijd kunt signaleren.
 

Wat verdient een leidinggevende?

De meerderheid van leidinggevenden in Nederland verdient een salaris tussen de € 2.400,- en € 6.000,- bruto per maand (2024, loonwijzer.nl). Het startsalaris van een beginnend leidinggevende zal tussen de € 2.400.- en € 3.600,- liggen, waarbij het inkomen na vijf jaar werkervaring zal stijgen tot zo’n € 4.400,-. Daarna kan je salaris oplopen naar zo’n € 6.000,- bruto per maand.

Wat is het verschil tussen een manager en een leidinggevende?

Ze worden vaak samen in één adem genoemd: een leidinggevende en een manager. Toch zit er verschil tussen de twee. Een manager richt zich op het behoud van het succes van een organisatie, oftewel: dat de boel elke dag blijft draaien. Daarbij focust een manager zich vaak op het nemen van snelle besluiten en het realiseren van specifieke kortetermijndoelen.

Een leidinggevende focust zich echter op groei en verandering: zij houden zich meer bezig met de toekomst van de organisatie. Ze inspireren en motiveren medewerkers om het beste uit zichzelf te halen, zijn creatief in het vinden van het oplossen van problemen en deinzen niet terug voor het nemen van risico’s.

Lees ook: Wat is het verschil tussen management en leiderschap?

Hoe word je leidinggevende?

Hoe je het ook wendt of keert: als leidinggevende heb je managementkwaliteiten nodig om beslissingen te kunnen maken en als manager heb je leidinggevende kwaliteiten nodig om je medewerkers te kunnen aansturen. NCOI biedt gerichte opleidingen aan die je goed kunnen voorbereiden op de managementbaan of leidinggevende baan die het beste bij je past.

We lichten drie populaire opleidingen voor (beginnende) managers/ leidinggevenden voor je uit:

  • MBO Facilitair Leidinggevende niveau 4 (2 jaar): als facilitair leidinggevende houd je je bezig met het beheren van gebouwen, het afsluiten van contracten met leveranciers, het begroten en bewaken van financiën en natuurlijk het aansturen van een team. Met dit diploma kun je zelfstandig aan de slag in deze functie bij bijvoorbeeld een bank, overheid, ziekenhuis, verpleeghuis, hotel of ander groot bedrijf.
  • HBO Programma Managementvaardigheden (6 maanden): een van de succesvolste programma’s van NCOI, omdat in dit programma specifiek aandacht wordt besteed aan jouw vaardigheden als beginnend leidinggevende. Onder begeleiding van ervaren managementtrainers werk je aan het vergroten van je invloed en ontwikkel je een eigen communicatiestijl die je direct in de praktijk kunt inzetten.
  • Masterclass Leiderschap en Visie (3 maanden): wil je je leiderschapsvaardigheden op Masterniveau ontwikkelen? In deze Masterclass leer je hoe je met stakeholders in gesprek gaat om sociale invloed te krijgen, visie uit te dragen en zo je doelen te bereiken.

Kijk hier voor de overzichtspagina van alle opleidingen management en leidinggeven bij NCOI.

 

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.