Wat is een register makelaar?

De makelaarsbranche is populair. Het aantal transacties op de woningmarkt blijft elk jaar stijgen. Daardoor wordt ook de hoeveelheid werk voor makelaars (zowel verkoop, verhuur als aankoop) alsmaar groter. Ben jij geïnteresseerd in makelaardij en vastgoed en zie je een carrière als bijvoorbeeld register makelaar wel zitten? In deze blog vertellen we je wat een register makelaar is en hoe je het kunt worden. 

De woningmarkt in Nederland 

Dat de woningmarkt door het dak gaat, hoeven we je vast niet te vertellen. Zelfs in coronatijd werden er meer huizen dan ooit verkocht. Alleen al in het vierde kwartaal van 2020 werden er 41.184 woningen verkocht. De gemiddelde verkooptijd is zo’n 29 dagen. Dat betekent dat je er als koper snel bij moet zijn, anders heeft iemand anders het al gekocht. Tegelijkertijd wordt daardoor ook het vinden van een geschikt huis steeds lastiger, waardoor steeds vaker de hulp van een aankoopmakelaar wordt ingeschakeld. De expertise van een makelaar, of je nu wilt kopen, verkopen, huren of verhuren, wordt daarom ook steeds belangrijker. 

Wat houdt register makelaar in?

Binnen het makelaarsvak zijn verschillende functies makelaar. Zo heb je bijvoorbeeld de assistent makelaar, de kandidaat makelaar en de register makelaar. Een register makelaar is eenvoudig gezegd een zelfstandig makelaar. Als je bent opgeleid tot register makelaar, ben je officieel gecertificeerd en kun je je inschrijven in het makelaarsregister VastgoedCert. Als register makelaar kun je zelf een makelaarskantoor opzetten, maar je kunt ook als werknemer werkzaam zijn binnen een kantoor.

Het verschil tussen een register, assistent en kandidaat makelaar

Vaak hebben register makelaars al enige jaren ervaring binnen de branche als assistent makelaar of kandidaat makelaar. Van daaruit groeien ze dan door de functie van register makelaar. In 2020 stonden er in het register VastgoedCert 6.900 register makelaars, 1.300 assistent makelaars en 1.800 kandidaat makelaars ingeschreven. 

Een assistent makelaar werkt in loondienst bij een makelaarskantoor en begeleidt klanten tijdens bezichtigingen, onderhoudt contact met ze en beantwoordt vragen. In deze functie ondersteun je de makelaar bij zijn of haar werkzaamheden. Als kandidaat makelaar mag je naast de werkzaamheden van de assistent makelaar ook onderhandelingen voeren, waardebepalingen doen en het kooptraject afhandelen. 

Opleiding tot register makelaar volgen?

Ben je geïnteresseerd om zelfstandig aan de slag te gaan als makelaar? Of ben je al makelaar en wil je je officieel laten certificeren tot register makelaar? Om dat te kunnen worden, moet je aantonen over bepaalde kennis en vaardigheden te beschikken. Dat doe je door het maken van een praktijktoets. Deze toets is inbegrepen in de vakopleiding Register-Makelaar Wonen (RM). Met deze opleiding behaal je het diploma ‘Register Makelaar Wonen (RM), waarmee je gecertificeerd kunt worden.

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00 uur, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.