Welke opleiding heb je nodig voor werken op een kinderdagverblijf?

Nederland stelt strenge eisen aan de kinderopvang. Die regels zijn er natuurlijk niet zomaar, ouders moeten erop kunnen vertrouwen dat hun kinderen veilig zijn en de juiste begeleiding krijgen. Mede daardoor staat de kwaliteit van de Nederlandse kinderopvang goed te boek en mag ons land zich meten met landen als Denemarken en Finland. Ambieer jij een baan in de kinderopvang, bijvoorbeeld bij een kinderdagverblijf? In deze blog vertellen we je meer over de kinderopvangsector en over de mogelijke opleidingen die je kunt volgen. 

Kinderopvang in Nederland

Nederlanders maken veel gebruik van kinderopvang. In 2019 gingen ruim 985.000 kinderen naar de kinderopvang, blijkt uit cijfers van het CBS. Onder kinderopvang valt in dit geval de buitenschoolse opvang, het kinderdagverblijf en het gastouderbureau.

Ook de kwaliteit van de kinderopvang in Nederland is behoorlijk hoog. Dat komt mede door de Wet kinderopvang, die in 2005 is ingevoerd. Hierin is vastgelegd aan welke eisen en kwaliteiten een kinderopvanglocatie moet voldoen. Daardoor is er de afgelopen jaren door kinderopvangorganisaties nog meer ingezet op kwaliteitsverbetering en professionalisering en mag Nederland zich internationaal nu meten met de top, blijkt uit onderzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW)

Wat staat er in de Wet Kinderopvang?

In de Wet Kinderopvang staat onder andere dat de kinderopvangorganisatie moet zorgen voor een verantwoorde kinderopvang. Dat houdt in dat de locatie een veilige en gezonde omgeving voor kinderen moet zijn. Een plek waar ze zich kunnen ontwikkelen en sociale en persoonlijke vaardigheden opdoen. Dat alles vraagt om sterke pedagogische kennis en vaardigheden van de medewerkers van een kinderopvang. 

Daarnaast is sinds 1 januari 2018 de Wet Innovatie en Kwaliteit Kinderopvang (IKK) in werking getreden. Deze wet maakt deel uit van de Wet Kinderopvang. Hierin staat vermeld dat elke kinderopvangorganisatie een pedagogisch beleidsmedewerker in huis moet hebben. Deze pedagogisch beleidsmedewerker coacht de pedagogisch medewerkers en ontwikkelt pedagogisch beleid voor de organisatie. Ook is in de IKK vastgelegd dat ieder kind een mentor krijgt toegewezen. Dit is een pedagogische medewerker die het kind stimuleert in de ontwikkeling en ouders adviseert bij bijzonderheden of mogelijke problemen. 

Bovendien moet elke kinderopvangorganisatie zorgen dat de groepsgrootte en groepssamenstelling in verhouding is met het aantal pedagogisch medewerkers. Dat zorgt er onder andere voor dat de vraag naar nieuwe pedagogisch medewerkers groot is. 

Wil jij aan de slag op een kinderdagverblijf?

Werk je graag met kinderen en zie jij een carrière op een kinderopvang wel zitten? Dat kan met zowel een MBO- als een HBO-opleiding. Je kunt bijvoorbeeld MBO Pedagogisch Medewerker Kinderopvang niveau 3 volgen. Dit is een erkende MBO-opleiding van 18 maanden waarin je wordt klaargestoomd voor een baan als pedagogisch medewerker op een kinderdagverblijf, BSO of peuterspeelzaal.

Je kunt ook kiezen voor de opleiding MBO Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker niveau 4. Met deze opleiding word je opgeleid tot gespecialiseerd pedagogisch medewerker. Dat houdt in dat je je na afloop van de opleiding kunt richten op het begeleiden van kinderen met een ontwikkelingsachterstand of gedragsproblemen of kinderen die meer baat hebben bij hulp of begeleiding op maat. Dat kan bij een kinderdagverblijf, maar ook in het speciaal onderwijs of een jeugdzorginstelling. 

HBO-opleidingen voor de kinderopvang

Ook met een HBO-opleiding kun je in kinderopvang aan de slag, bijvoorbeeld als pedagogisch beleidsmedewerker. Hiervoor kun je de HBO Bachelor Pedagogiek volgen. Het voordeel van deze Bacheloropleiding is dat je er veel verschillende kanten mee op kunt. Je kunt dus aan de slag in de kinderopvang, maar ook in de jeugdhulpverlening of in het onderwijs. 

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00 uur, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.