3 tips voor het vinden van een geschikt bedrijfspand

Als startende ondernemer heeft u flink wat aan uw hoofd. Een van de dingen waar u over moet nadenken, is waar u uw werkzaamheden gaat verrichten. Werkt u vanuit huis? Of gaat u voor een bedrijfspand? En wilt u dat pand dan huren of kopen? Hieronder vindt u 3 tips om u alvast te oriënteren.
 
1 Huren of kopen?
Of u nu kiest voor huren of kopen, een bedrijfspand brengt flinke kosten met zich mee. Uiteraard spelen zaken als grootte en locatie hierbij een belangrijke rol. Een pand kopen kan een goede investering zijn, omdat u daarmee in de loop van de tijd vermogen opbouwt. Zeker met de huidige rentestand is kopen daardoor een aantrekkelijke optie. Een andere pre van een kooppand is dat u het naar eigen wens kunt inrichten. U hoeft dan niet eerst te overleggen met uw verhuurder. Als u het pand ‘op de groei’ koopt, kunt u overwegen om in de beginperiode een gedeelte te verhuren aan een andere partij.

Het voordeel van huren is dat u flexibeler bent. U kunt de kosten dan makkelijker spreiden en u zit niet voor een onafzienbare periode aan het pand vast. Komt uw bedrijf maar moeizaam op gang, of groeit u juist binnen de kortste keren uit uw pand, dan kunt u makkelijk op zoek naar een ander pand. Bijkomend voordeel is dat u in de meeste gevallen de huurkosten mag aftrekken van de bedrijfsopbrengsten. Dat geldt ook voor de energie- en verzekeringskosten. Bovendien bent u vaak niet verantwoordelijk voor het onderhoud van het pand, wat een enorme kostenbesparing met zich meebrengt. Meer informatie over de voordelen van kopen of huren vindt u op de site van de Belastingdienst.
 
2 Alleen of samen?
Om de kosten zo laag mogelijk te houden, kunt u overwegen het pand te delen met een of meerdere andere ondernemers. U kunt dan ook de kosten voor bijvoorbeeld onderhoud, schoonmaak, kantoorartikelen, beveiliging en catering delen en scherpere prijzen afdingen doordat u grotere hoeveelheden afneemt. Het is zinvol om te kiezen voor medehuurders of medekopers die werkzaam zijn in dezelfde branche als u. Niet alleen bouwt u zo een stevig netwerk op, maar mogelijk kunnen de verschillende partijen samenwerken aan opdrachten of over en weer goederen of diensten aan elkaar leveren. Let wel goed op dat u in dat geval de voorwaarden voor gezamenlijke huur of koop of eventuele werkbetrekkingen zorgvuldig laat vastleggen. Daarmee voorkomt u dat er in de toekomst onduidelijkheden of conflicten ontstaan.
 
3 Waar moet u verder op letten?
Op het eerste gezicht klinkt het aantrekkelijk om uw bedrijfspand dicht bij huis te kiezen. Weinig reiskosten en je bent er zo. Toch is het verstandig om u breder te oriënteren. U wilt uw geld natuurlijk zo goed mogelijk besteden, en dan wegen zaken als formaat, ligging en prijs zwaarder mee dan de extra kilometers die u moet reizen om er te komen. Werkt u alleen? Of heeft u personeel in dienst? En komen er vaak klanten over de vloer? Of vindt er veel transport plaats? De eigenschappen van uw bedrijf bepalen of u goed bereikbaar wilt zijn met het openbaar vervoer, of juist dicht bij de snelweg wilt zitten. En hoeveel parkeerplaatsen of opslagruimte heeft u nodig?
Kijk ook eerst waar uw concurrenten zitten. Als u net een nieuwe winkel begint, gaat u het zwaar krijgen als om de hoek een winkel met vergelijkbare producten zit die al jaren bij het grote publiek bekend is. En is er op de locatie die u op het oog heeft wel behoefte aan het product of de dienst die u levert?

Een laatste punt om op te letten is het bestemmingsplan. Sluit met de gemeente kort of het toegestaan is uw bedrijf op de gewenste locatie te vestigen en of u over bepaalde vergunningen moet beschikken. Informeer ook naar de toekomstplannen voor uw locatie en voor het omliggende gebied. Zo komt u op termijn niet voor onverwachte kosten te staan. 
 
Een goede start is het halve werk
Om van een startende onderneming een succesvolle organisatie te maken, moet u als ondernemer over de juiste vaardigheden beschikken. Met de opleiding MBO Ondernemersvaardigheden van NCOI Opleidingen legt u een uitstekende basis voor uw ondernemerscarrière. U kunt ook kiezen voor een opleiding HBO Small Business en Ondernemerschap of uw Bachelordiploma halen met de HBO Bachelor Commerciële Economie, specialisatie Small business en ondernemerschap.
 
Bron: ikgastarten.nl

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00 uur, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.