Aan het lijntje houden...

Energieverbruik terugdringen is iets waar we tegenwoordig allemaal op moeten letten, met name de huidige tarieven waartegen energie moet worden afgenomen zijn een belangrijke motivatie. In het verbruiken van energie is het belangrijk dat deze doeltreffend wordt toegepast, gedistribueerd en tenslotte ook in de juiste mate wordt opgewekt.

Verstoring

Het verbruik van energie zowel voor verwarming als koeling is van een aantal zaken afhankelijk. De constructie van het gebouw, de buiteninvloeden en de interne invloeden. Deze invloeden verstoren ons binnenklimaat en worden dus ook wel verstoringen genoemd. De verschillende verstoringen op het binnenklimaat hebben allemaal een procentueel aandeel. Rond de jaren '70 was door het gebruik van o.a. weinig isolatie en enkelglas de buiteninvloed het grootst. In het tegengaan van de verstoring door buitentemperatuur werd de stooktemperatuur van het verwarmingswater bepaald. Deze stuurmethode is ook wel beter bekend als de stooklijn.

Stooklijn

Het begrip stooklijn is zo ingeburgerd dat er vandaag de dag weinig wordt gekeken naar de verhouding van de diverse verstoringen. De roep om energiebesparing is harder dan ooit en nieuwe bouwtechnieken doen hun intrede. Gebouwen kunnen en worden zo goed geïsoleerd dat in sommige gevallen nog maar een minimum aan verwarmen of koelen nodig is. Dan rijst de vraag of een stooklijn nog wel de juiste manier is om een doeltreffend te regelen. De mate waarin de buitentemperatuur het binnenklimaat verstoort is namelijk steeds kleiner geworden.

Verhoudingen

Steeds vaker worden de factoren binnenin een pand leidend qua verstoring van het binnenklimaat. Denk hierbij aan mensen en warmteafgifte van apparatuur. Iedere ontwerper zal hierin dus tijdens de ontwerpfase van een pand of ruimte rekening mee moeten houden. Ook bij de klimaatregeling zal meer de vraag gesteld moeten worden welke verstoring op het binnenklimaat de meeste invloed heeft. Als die verstoring in de goede verhouding wordt meegenomen in het ontwerp zal er nog zuiniger met de energie worden omgegaan. Daarbij zal een stooklijn nog wel gebruikt worden maar dan meer als hulplijn en minder als hoofdlijn.

Auteur: Dennis Verschoor, freelance docent NCOI Techniek, Hoofd verkoop Webeasy

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.