Aanbestedingswet leidt tot meer bureaucratie

In de praktijk krijgt de Aanbestedingswet amper voet aan de grond. Kleine ondernemers krijgen nauwelijks meer werk dan voorheen en ook de bureaucratie rond aanbestedingen lijkt te zijn toegenomen. “De Aanbestedingswet mist haar doelen”, concludeert adviesbureau Aeves dan ook.

Bij aanbestedingen moeten aanbestedende diensten hun keuzes voor procedures en leveranciers nu beter motiveren. De economische meest voordelige inschrijving (EMVI) is verplicht. Zo zouden mkb'ers en zzp'ers meer kansen moeten krijgen, het proces doelmatiger worden en de administratieve lasten kelderen. De praktijk bewijst het tegendeel, zo wijst het rapport van Aeves uit: “Sinds de Aanbestedingswet vorig jaar april 2013 van kracht is, zien inkopers hun administratieve belasting met gemiddeld 14% toenemen." Voor het onderzoek zijn 232 vakgenoten in de publieke sector ondervraagd.

Bureaucratie

"De Aanbestedingswet heeft naar mijn mening nog niet geleid tot die 'Tsunami' van middelgrote en kleine bedrijven die gaan deelnemen aan EU aanbestedingen", laat een respondent van het onderzoek weten. Toch meent 1 op de 4 inkopers van lokale overheden wel dat er meer klussen worden gegund aan kleinere bedrijven. Verder vinden veel ondervraagden dat de bureaucratie rond aanbestedingen is toegenomen. Zo is bij 74% van de overheidsorganisaties de administratieve belasting van de inkooporganisatie als gevolg van de Aanbestedingswet toegenomen. Aeves: "In 21% van de gevallen bedraagt deze toename zelfs meer dan 30%. Het is opmerkelijk dat van de inkoopbeleidsmakers 63% aangaf dat de belasting met 20% is gestegen; van de senior inkopers was dat 34,5%." Opvallend is ook dat volgens lokale inkopers het gunnen op basis van de economische meest voordelige inschrijving in de praktijk nog niet werkt. "Veel aanbestedende diensten houden er een uitgesproken negatieve mening op na. EMVI werkt niet bij Werken, is een veelgehoorde kritiek. De inschrijver met de beste offerteschrijver in dienst wint de opdracht, in plaats van de beste inschrijver."

Opleiding Aanbestedingswet 2012

Wilt u graag weten wat er met de komst van de nieuwe Aanbestedingswet verandert is en wat dit voor u in de praktijk betekent? Met de opleiding Aanbestedingswet 2012 bent u binnen 1 dag helemaal op de hoogte van deze nieuwe wet en krijgt u aan de hand van praktijkvoorbeelden inzicht in de wijzigingen van de ARW 2012 ten opzichte van de ARW 2005. Verder komen onderwerpen aan bod als gunnen ‘uit de hand’, Tenderned en De Aanbestedingskalender, verplichte en facultatieve uitsluitingsgronden, strategisch en manipulatief inschrijven, overeenkomsten met open posten en het kort geding. Lees ook het artikel De nieuwe aanbestedingswet.

Meer informatie

Download het volledige onderzoeksrapport.

Bron

gemeente.nu

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00 uur, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.