Menu

Aardwarmte-project Den Haag failliet

Het idee was erg goed. Desondanks is het aardgas-project, om 4.000 woningen in de Haagse wijk Zuidwest van aardwarmte te voorzien, failliet. De gemeente, 3 woningcorporaties en het rijk hebben gedurende 5 jaar in totaal 21 miljoen euro gespendeerd.

Mei 2013 trokken woningbouwcorporaties Staedion, Vestia en HaagWonen zich als eersten terug uit het project. Al snel volgden ook Eneco en E.On, zodat alleen gemeente Den Haag en het bedrijf Hitte bv overbleven. Eind juli 2013 viel het doek definitief toen de gemeente Den Haag en Eneco het faillissement aanvroegen. Op dit moment bekijkt het gemeentebestuur de doorstartmogelijkheden. Wat het faillissement voor de 300 woningen die wel zijn aangesloten, betekent, durft de gemeentelijke woordvoerder niet te zeggen.

Milieuvriendelijke verwarmingstechniek

Den Haag heeft de ambitie halverwege deze eeuw CO2-neutraal te zijn. Het prestigieuze project paste dan ook perfect binnen deze doelstelling toen het in 2008 van start ging. Het idee was om met 2 putten van 2200 meter diep, maar liefst 4000 woningen en 25.000 vierkante meter bedrijfsruimte in Zuidwest van aardwarmte te voorzien. Dankzij deze milieuvriendelijke verwarmingstechniek zouden gebruikers jaarlijks zo'n 4.000 ton CO2 minder uitstoten.

Technische problemen

Helaas kreeg het project te maken met grote tegenslagen als gevolg van de economische crisis en technische mankementen. Zo werd vanwege de slechte huizenmarkt het aantal huizen teruggeschroefd van 4000 naar 300. Ook waren er diverse problemen met de pomp die het verwarmde water omhooghaalde. Om dit tegen te gaan, moest er een hele installatie gebouwd worden om het gas af te vangen; een grote financiële tegenslag.

Projectleider IPMA-D

Ondanks de slechte afloop, doet het niet af aan het feit dat er een zeer goed idee achter zat. Deze toepassing van aardwarmte is een uiterst slimme en innovatieve manier om duurzame energie op te wekken. Of dit project is mislukt door mismanagement is moeilijk te zeggen. Wel benadrukt het hele gebeuren hoe belangrijk het is dat je als projectleider een antenne ontwikkelt voor toekomstige veranderingen in de markt en maatschappij. Voor (aankomend) projectmanagers of projectleiders die hun skills en visie willen uitbreiden en versterken heeft NCOI Techniek daarom de opleiding Projectleider IPMA-D ontwikkeld. In 8  dagdelen leert u waar uw kwaliteiten liggen en aan welke competenties u nog kunt werken om verder te groeien in het vak. Een optimale voorbereiding voor het examen IPMA level D van Cito!

Bronnen: Omroep West, Energieenwater.net en Algemeen Dagblad Novum.

Deel dit artikel

Studiegids NCOI

Vraag de studiegids aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij jou en jouw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids aan.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.