Alle recente wijzigingen in de NPR 5310 op een rijtje

Van tijd tot tijd verschijnt er een herziene versie van de NPR 5310. De NPR
(Nederlandse Praktijkrichtlijn) 5310 biedt elektrotechnische installateurs handvatten voor het veilig werken met laagspanningsinstallaties. In de meest recente versie is een kleine wijziging aangebracht in blad 39 en er zijn twee nieuwe bladen toegevoegd. In dit artikel lees je wat er toegevoegd is aan de laatste versie.

Beproeven van niet-instelbare toestellen voor aardlekbeveiliging
Een van de twee toegevoegde bladen is blad 64, met de titel ‘Beproeven van niet-instelbare toestellen voor aardlekbeveiliging’. In dit blad worden aanwijzingen gegeven voor het uitvoeren van beproevingen voor de inspectie van aanwezige toestellen voor aardlekbeveiliging. Het kan hierbij zowel om de eerste inspectie gaan als om een periodieke inspectie. Daarnaast komen achtergronden van de verschillende aanspreektijden aanbod, is er aandacht voor aanspreekstromen van de aardlekbeveiliging en wordt ingegaan op de verschillende typen toestellen voor aardlekbeveiliging.

Eigenschappen en risico’s van photovoltaïsche systemen
Ook nieuw is blad 65, ‘Aansluiten van PV-systemen’. Dit is een aanvulling op NEN 1010, hoofdstuk 712. Aanleiding voor deze toevoeging is de stijgende populariteit van photovoltaïsche systemen (PV-systemen). Hierdoor krijgen installateurs steeds meer te maken met zonnepanelen. Blad 65 gaat in op de eigenschappen en risico’s van deze PV-systemen. Ook de architectuur van deze systemen komt aan de orde, evenals de verschillende omvormertypen. Met behulp van een beslisdiagram kan de installateur bepalen welk toestel voor aardlekbeveiliging hij in een bepaalde situatie het beste kan gebruiken. Verder komt veilig omgaan met DC aan bod, samen met aspecten als aarding en brandveiligheid. Het geheel wordt inzichtelijk gemaakt aan de hand van uitgewerkte praktijksituaties. Tot slot bevat het blad uitgebreide informatie over de oplevering van PV-systemen, de opleveringsinspectie en wordt er ingegaan op de metingen en beproevingen die bij AC- en DC-installaties komen kijken. Alleen PV-systemen die een uitgangsvermogen tot 5 kVA hebben, gekoppeld zijn aan het laagspanningsnet en waarin energie niet lokaal opgeslagen wordt, worden behandeld.

Elektrotechnisch installateurs zijn vanuit de Arbowet verplicht zich te laten opleiden voor ze aan elektrische installaties mogen werken. Door de NEN-normen te volgen, kun je aantonen dat je hieraan voldoet. Bekijk hier de NEN-opleidingen  van NCOI Techniek (voorheen Reed Business Opleidingen).

Bron: NEN

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.