Analyseren van isolatie- en smeerolie

Olie behoort schoon en helder te zijn. Hoewel je met een visuele analyse redelijk de conditie van een isolatie- en smeerolie kunt beoordelen, is en blijft een labotest de beste optie.

De kwaliteit van de isolatieolie daalt naarmate een transformator langer in dienst is. Het is dan ook aan te raden om regelmatig te controleren of de olie nog steeds naar behoren functioneert. Dit kan voor een deel met het blote oog. Immers de helderheid en de kleur zeggen veel over wat er met een olie eventueel is gebeurd. Bijvoorbeeld contaminatie met een ander product, vermenging met water (vanaf ca. 200 ppm wordt de olie wazig) of oxidatie (olieafbraakproducten veroorzaken het donker worden van een olie). Maar om de oliekwaliteit met zekerheid te kunnen vaststellen, is een labotest noodzakelijk.

Olieanalyse leidt tot machinebetrouwbaarheid

Een onderhoudssysteem kun je optimaliseren door bijvoorbeeld het verbeteren van het smeertechnisch onderhoud en door implementatie van een condition monitoring programma. Wanneer je het verversingsinterval van een oliebad verhoogt, kan je het smeermiddelengebruik reduceren. Hierbij zijn een staalname en oliefiltratie noodzakelijk. 

Voordelen

  • Betere bedrijfsresultaten door optimalisatie van machinebetrouwbaarheid.
  • Bovendien neemt ook de hoeveelheid afval af, wanneer machines en smeermiddelen langer in goede conditie blijven.

Labanalyse in 4 stappen

De analyse van isolatie- en smeerolie in een laboratorium gebeurt doorgaans in 4 stappen.

Stap 1. Oliemonstername: Een betrouwbare analyse start altijd met een degelijke staalname.
Stap 2. Labotests: Er is een aantal testprotocols opgesteld om de conditie en de kwaliteit van olie te bepalen. Zo wordt er onder andere getest op viscositeit, afzetting van oxidatie- en degradatieproducten, antioxidanten in olie van stoom- en gasturbines, zuurtegraad, watergehalte en op oliecontaminatie via deeltjestelling, metaalanalyse en oliefiltratie.
Stap 3. Interpretatie: Evalueren van de evolutie van olieparameters Het toetsen van de gemeten olieparameters aan de initiële waarden van een nieuw oliebad of aan internationale onderhoudsrichtlijnen  en normen opgesteld door de machineconstructeur. Er wordt kritisch gekeken naar elke afwijking.
Stap 4. Aanbevelingen en richtlijnen:

  • het filteren, toevoegen of vervangen van de olie;
  • het vervangen van versleten onderdelen, filters of droogkorrels;
  • het optimaliseren van het monsternamepunt;
  • een hogere frequentie of extra analyses

Bron: laborelec.nl

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.