Aquaduct Leeuwarden duurzaam aanbesteed

Het project ‘Verdiepte ligging Drachtsterweg en aquaduct’ is duurzaam aanbesteed na een succesvolle pilot van de meetmethode BREEAM NL-Infra. Het project is onderdeel van het programma 'Leeuwarden Vrij-Baan' voor een betere bereikbaarheid van Leeuwarden.

Voor het project werkte Royal HaskoningDHV in de aanbestedingsprocedure nauw samen met de provincie Fryslân en de gemeente Leeuwarden. Het ingenieursbureau ondersteunde de provincie bij de contractvoorbereiding en realisatie. Royal HaskoningDHV heeft samen met de technische mensen van de opdrachtgever gekeken naar mogelijkheden voor verduurzaming. Daarnaast adviseerde het bureau over de implementatie van de meetmethode BREEAM-NL Infra (Building Research Establishment Environmental Assesment Method) bij het project.

Duurzaamheid op de bouwplaats

De meetmethode wordt ontwikkeld op verzoek van de Dutch Green Building Council (DGBC) door diverse partijen in de GWW-sector. Het systeem geeft duidelijke criteria over onder andere duurzaamheid op de bouwplaats, maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) in de keten, sociale veiligheid, energiezuinige installaties, luchtkwaliteit, de milieu-impact van materialen en CO2-reductie.

Aanbesteding verduurzamen

In dit geval is BREEAM-NL Infra ingezet om de aanbestedingscontracten verder aan te scherpen op een aantal duurzaamheidsaspecten. Anke Lodder, projectleider energie en duurzaamheid bij Royal HaskoningDHV: "In de infrasector is de ambitie om duurzaamheid toe te passen groot, maar de sector worstelt er mee hoe dit concreet gemaakt kan worden. Bij dit project zijn we daar goed in geslaagd. Zowel het projectteam als de opdrachtgever droegen concrete ideeën aan en bleven kritische vragen stellen. Dat leidt tot draagvlak en een beter eindresultaat."

Bron: Royal Haskoning

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00 uur, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.