Het project ‘Verdiepte ligging Drachtsterweg en aquaduct’ is duurzaam aanbesteed na een succesvolle pilot van de meetmethode BREEAM NL-Infra. Het project is onderdeel van het programma 'Leeuwarden Vrij-Baan' voor een betere bereikbaarheid van Leeuwarden.
Voor het project werkte Royal HaskoningDHV in de aanbestedingsprocedure nauw samen met de provincie Fryslân en de gemeente Leeuwarden. Het ingenieursbureau ondersteunde de provincie bij de contractvoorbereiding en realisatie. Royal HaskoningDHV heeft samen met de technische mensen van de opdrachtgever gekeken naar mogelijkheden voor verduurzaming. Daarnaast adviseerde het bureau over de implementatie van de meetmethode BREEAM-NL Infra (Building Research Establishment Environmental Assesment Method) bij het project.
De meetmethode wordt ontwikkeld op verzoek van de Dutch Green Building Council (DGBC) door diverse partijen in de GWW-sector. Het systeem geeft duidelijke criteria over onder andere duurzaamheid op de bouwplaats, maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) in de keten, sociale veiligheid, energiezuinige installaties, luchtkwaliteit, de milieu-impact van materialen en CO2-reductie.
In dit geval is BREEAM-NL Infra ingezet om de aanbestedingscontracten verder aan te scherpen op een aantal duurzaamheidsaspecten. Anke Lodder, projectleider energie en duurzaamheid bij Royal HaskoningDHV: "In de infrasector is de ambitie om duurzaamheid toe te passen groot, maar de sector worstelt er mee hoe dit concreet gemaakt kan worden. Bij dit project zijn we daar goed in geslaagd. Zowel het projectteam als de opdrachtgever droegen concrete ideeën aan en bleven kritische vragen stellen. Dat leidt tot draagvlak en een beter eindresultaat."
Bron: Royal Haskoning