Arbowet 2013: hogere boetes, hardere aanpak

Bedrijven die de wet overtreden kunnen van de Inspectie SZW per 1 januari 2013 hogere boetes krijgen en in het uiterste geval worden stilgelegd. Bij bedrijven die zich wél aan de wet blijken te houden, gaat de inspectie juist minder vaak langs. Per 1 januari 2013 is de ‘Aanscherping handhaving en santiebeleid SZW-wetgeving’ ingegaan. De nieuwe boetenormbedragen voor de Arbowet, het Arbobesluit, de Arboregeling en de Arbeidstijdenwet zijn in de Staatscourant gepubliceerd.

Lik-op-stuk

De Inspectie SZW (voorheen Arbeidsinspectie) controleert of een bedrijf voldoet aan de wettelijke voorschriften en kan bij overtredingen boetes opleggen zonder tussenkomst van een rechter. Werkgevers worden met dit lik-op-stukbeleid sneller geconfronteerd met de gevolgen van hun eigen nalatigheid. De Inspectie SZW kan aan werkgevers (en werknemers) boetes opleggen tot maximaal € 22.500 per beboetbaar feit. De hoogte van de boete is afhankelijk van de hoeveelheid werknemers en de ernst van de overtreding. Bij herhaling van een overtreding kan een boete flink oplopen. Bij een zogenoemde zware overtreding wordt het normbedrag vermenigvuldigd met 2. Een zware overtreding is bijvoorbeeld het plaatsonafhankelijk werken met gevaarlijke stoffen die niet zijn toegestaan. Ook voor de Arbeidstijdenwet is een tarieflijst met boetebedragen beschikbaar. In de tabel vindt u een aantal voorbeelden van de boetenormbedragen die bij specifieke overtredingen horen.

Arbo-opleidingen

Reed Business Opleidingen biedt 8 passende arbo-opleidingen aan, waarin u naast actuele wet- en regelgeving en arbo-kennis ook gerichte vaardigheden opdoet om dit alles in de praktijk te brengen. Klik hier voor het complete overzicht van arbo-opleidingen.

Bron: ARBO-rendement.nl

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00 uur, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.