Bedrijven vinden Aanbestedingswet 2012 lastig

Opdrachtgevers en -nemers hebben vooralsnog moeite met de nieuwe Aanbestedingswet 2012 die in april 2013 werd ingevoerd. Ook de implementatie ervan in de organisatie verloopt niet altijd even soepel. Dit blijkt uit onderzoek van USP Consultancy in opdracht van MKB INFRA.

Met name bij meervoudige onderhandse aanbestedingen hebben opdrachtgevers massaal drempelbedragen verhoogd, zo laat het onderzoek zien. Ook is het aantal onderhandse aanbestedingen toegenomen. Dit zorgt er doorgaans voor dat aanbestedingskosten dalen en aannemers (die zich bevinden in dit onderhandse circuit) meeprofiteren.

Verdeeld over kansen EMVI

Van alle onderhandse aanbestedingen wordt in minder dan de helft van de gevallen gegund op basis van EMVI (Economisch Meest Voordelige Inschrijving). Toch heeft bij meer dan 50% van de EMVI’s de winnaar alsnog de laagste prijs. Daarom zijn de meningen van opdrachtgevers en –nemers over de betere kansen/projectresultaten die de EMVI zou moeten bieden verdeeld. Ook blijkt uit het onderzoek van USP Consultancy dat veel bedrijven onvoldoende tijd en capaciteit hebben voor alleen EMVI-aanbestedingen. Zij zijn dan ook voorstander van aanbestedingen op laagste prijs. Overigens beoordelen lang niet alle opdrachtgevers op kwaliteit. Opdrachtgevers geven aan dat de rijksoverheid het beste oordeelt op EMVI-aspecten, gemeentes doen dit minder goed. Wel zijn er grote verschillen in de beoordelingen van de opdrachtgevers, de scores zijn soms hoog en soms laag.

Clusteren afgenomen

Het clusteren van gelijksoortige en verschillende disciplines is het afgelopen jaar licht afgenomen volgens opdrachtnemers. Zo’n 25% spreekt van onnodige clustering, met name bij waterschappen en de rijksoverheid, en 20% heeft gemerkt dat opdrachtgevers minder specifieke en minder hoge eisen stellen. Opdrachtgevers bevestigen dit. Ruim de helft van de opdrachtnemers ziet aanbestedingen die passend zijn, maar waarvoor de eisen te hoog zijn waardoor ze niet in aanmerking komen.

Gevolgen van nieuwe wet

De Aanbestedingswet 2012 wordt verschillend beoordeeld door opdrachtgevers en –nemers. Om en nabij 40% van beide partijen zegt dat de nieuwe wet heeft geleid tot meer uniformiteit in aanbestedingsprocedures. Daarnaast vindt 26% van de opdrachtgevers en 31% van de opdrachtnemers dat het leidt tot eerlijkere concurrentie. Opvallend is wel dat bijna niemand ervaart dat de wet minder administratieve lasten en een simpelere klachtenafhandeling met zich meebrengt, terwijl dit twee van de voordelen had moeten zijn.

Zelf te maken met Aanbestedingswet?

Bent u opzichter, uitvoerder of inspecteur en krijgt u wekelijks te maken met deze wet? Misschien is een basisopleiding Grondmechanica en Funderingstechniek (CGF-2) iets voor u?

U krijgt hiermee alles kennis in handen om goede aanbestedingen te doen.
De volledige Rapportage Monitor aanbestedingen 2013 kunt u downloaden via de mkb-infra.nl.  

Bron: www.mkb-infra.nl

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.