Menu

Mail door

Benelux-landen willen automatische wederzijdse erkenning van HBO- en WO-diploma’s

Naar schatting 300.000 mensen pendelen dagelijks over de grens tussen de Benelux-landen en van en naar de Duitse en Franse grensregio’s. Zij ervaren vaak belemmeringen bij het solliciteren over de grens. Zo is het momenteel met een HBO- of universitair diploma nog niet zo eenvoudig om aan de slag te gaan in een ander Benelux-land dan het land waar je je diploma hebt behaald. Maar als het aan de Benelux-landen ligt, komt daar in 2015 verandering in. Ze gaan de komende tijd bekijken hoe dit gerealiseerd kan worden.
 
Grensoverschrijdende stages
Naast automatische wederzijdse erkenning van diploma’s, wordt door middel van proefprojecten tussen het onderwijs en het bedrijfsleven de mogelijkheid van grensoverschrijdende stages in een of meerdere sectoren onderzocht. Dit maakte Lodewijk Asscher, in zijn rol als voorzitter van het Benelux Comité van Ministers, bekend tijdens de ondertekening van een Benelux-overeenkomst voor een vlottere grensoverschrijdende arbeidsmobiliteit.
 
Betere uitwisseling werknemers topprioriteit
Een betere uitwisseling van werknemers stond hoog boven aan het lijstje van het Nederlands Voorzitterschap van de Benelux Unie. Dit heeft een positief effect op de werkgelegenheid en economische groei in de grensstreken, omdat op die manier op regionaal niveau een betere aansluiting plaatsvindt van vraag en aanbod op de arbeidsmarkt.
 
Uitbreiding informatievoorziening
Ook is in de overeenkomst afgesproken dat er ingezet wordt op een betere informatievoorziening voor grensarbeiders met behulp van het bestaande webportaal. Daarnaast zullen grensoverschrijdende arbeidsmarkten beter in kaart worden gebracht en zal het mogelijk worden de gegevens van de verschillende landen beter te vergelijken.
 
Bron: HR Praktijk
 
Wilt u ook een HBO Bachelor- of WO-diploma behalen om daarna over de grens aan de slag te kunnen? Bekijk dan onze HBO Bachelor- en Masteropleidingen.

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant

Studiegids 2019-2020 NCOI

Vraag de studiegids 2019-2020 aan

Wilt u nog beter worden in uw werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of bent u toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij u en uw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids 2019-2020 aan.

Virtuele Open Dag NCOI

Virtual classroom en e-learning

Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan hebben veel onderwijsinstellingen tijdelijk de deuren van hun leslocaties gesloten. Ook bij NCOI Opleidingen heeft jouw gezondheid en die van onze medewerkers de allerhoogste prioriteit. Maar onze opleidingen gaan wel gewoon van start. Je kunt daarbij kiezen uit 2 varianten: de klassikale variant (tijdelijk via virtual classroom) of de e-learning variant met switchgarantie.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.