Menu

Betere arboprestaties door OHSAS 18001

81% van de OHSAS 18001-gecertificeerde organisaties in Nederland vindt dat hun inzicht in arbo- en veiligheidsrisico’s is verbeterd na invoering van OHSAS 18001. Dit blijkt uit onderzoek van SCCM. OHSAS 18001 is de internationale norm met eisen voor een arbomanagementsysteem.

Uit het onderzoek ‘Toegevoegde waarde OHSAS 18001-certificatie voor gecertificeerde organisaties’ blijkt tevens dat certificatie-instellingen een goed rapportcijfer krijgen. Ook vindt 67% van de respondenten dat de omvang van arbo- en veiligheidsrisico’s is verbeterd. Van de in totaal 234 aangeschreven OHSAS 18001-gecertificeerde bedrijven hebben 147 organisaties meegewerkt aan het onderzoek.

Minder ziekteverzuim en ongevallen

Zowel de antwoorden op de kwalitatieve als de kwantitatieve vragen maken de toegevoegde waarde van een arbomanagementsysteem goed zichtbaar. Doordat bedrijven beter en meer inzicht hebben in de risico’s leidt dit uiteindelijk tot een lager ziekteverzuim en minder ongevallen. Daarnaast wordt de naleving van wet- en regelgeving op een hoger plan gebracht. Veel respondenten geven aan dat certificatie hun organisatie scherp houdt.

Verbeterpunten

Alhoewel certificatie-instellingen een hoog rapportcijfer krijgen is er zeker ook ruimte voor verbetering. Een groot deel van de organisaties verwacht dat het OHSAS 18001-certificaat belangrijker wordt als onderdeel van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Verder wenst men over het algemeen meer aandacht voor de werking van het managementsysteem in plaats van het letterlijk voldoen aan de norm.

Meer informatie

Wilt u meer weten over OHSAS 18001 of denkt u aan implementatie? Schrijf u dan nu in voor de opleiding QHSE manager (voorheen KAM-coördinator) bij NCOI Techniek. Voor meer informatie over het onderzoek kunt u via de website van de SCCM het volledige rapport 'Toegevoegde waarde OHSAS 18001-certificate' downloaden.

Bron: www.sccm.nl

Deel dit artikel

Studiegids NCOI

Vraag de studiegids aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij jou en jouw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids aan.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.