BGL vervanging van VAR-verklaring

Mogelijk gaat de VAR-verklaring in 2015 verdwijnen. Hiervoor ligt een wetsvoorstel bij de Tweede Kamer. Op dit moment is nog niet bekend wanneer de nieuwe regelgeving ingaat, maar de hoofdpunten zijn al wel bekend. De nieuwe benaming is ´Beschikking geen loonheffingen´ (BGL).
 
Wat is een VAR-verklaring?
De Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) is een document van de Belastingdienst en bestaat uit 4 varianten. Veel (startende) zelfstandigen vragen op eigen initiatief de VAR-verklaring aan en maken hier gebruik van wanneer zij verschillende opdrachten doen of voor diverse werkgevers werken. De opdrachtgever weet dankzij dit document sneller of hij wel of geen loonheffingen moet inhouden.
 
Oneerlijke werkconstructie
Het huidige VAR-systeem werkt volgens staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën schijnzelfstandigheid in de hand. Hiermee doelt hij op zelfstandigen die op papier ZZP’er zijn, maar die in de praktijk vrijwel continu voor één opdrachtgever werken. Eigenlijk zijn zij daar gewoon in dienst. Bij eventuele financiële consequenties gaat de opdrachtgever meestal vrijuit en daardoor liggen de risico’s van dit samenwerkingsverband grotendeels bij de opdrachtnemer. Het kabinet gaat deze oneerlijke werkconstructie tegen met de nieuwe BGL-module. Dan zijn zowel opdrachtnemer als opdrachtgever verantwoordelijk voor de beoordeling van de arbeidsrelatie. De nieuwe BGL-module verschijnt straks in één soort voor iedereen en daarmee kan beter onderscheid worden gemaakt tussen ondernemerschap en dienstverband.
 
Wat gaat er veranderen?
Net als de VAR-verklaring is ook de BGL niet wettelijk verplicht. Als zelfstandige blijft het mogelijk om zelf de BGL aan te vragen bij de Belastingdienst. De werkgever gaat wel een grotere rol spelen in het proces. Zo bepalen werknemer en werkgever samen of er sprake is van dienstbetrekking of niet. Ook zal de werkgever beter in de gaten moeten houden en actief moeten toetsen of de taken van de betreffende opdracht overeenkomen met de informatie in de BGL. Alleen dan hoeft hij geen loonheffingen in te houden of te betalen. Bij de BGL zit een bijlage met omstandigheden en voorwaarden waaronder het werk wordt uitgevoerd. Deze zijn gebaseerd op de antwoorden die de aanvrager bij het aanvragen van de BGL heeft gegeven. Het is dus belangrijk dat de opdrachtgever deze bijlage controleert. Ook wordt van de werkgever verwacht dat hij een kopie van BGL bewaart in de administratie.
 
BGL aanvragen
Het aanvragen van de BGL kan straks digitaal. Net als bij de huidige VAR-verklaring hoeft er niet voor iedere nieuwe opdracht een nieuwe BGL aangevraagd te worden. Ook niet wanneer u dezelfde werkzaamheden uitvoert voor verschillende opdrachtgevers. Alleen wanneer de aard van de werkzaamheden ingrijpend verandert, dient er een nieuw document te worden aangevraagd. De BGL is maximaal 1 kalenderjaar geldig en wordt niet automatisch verlengd.
 
Overgangsregeling
Huidige zelfstandigen die al in het bezit zijn van een VAR kunnen deze nog gewoon blijven gebruiken mits zij hetzelfde werk blijven doen onder dezelfde omstandigheden. Deze VAR blijft geldig totdat de nieuwe regelgeving ingaat. U krijgt echter niet meer automatisch een nieuwe VAR toegestuurd voor 2015. Wilt u in 2015 beginnen als ZZP’er en heeft u nog geen VAR-verklaring? Bekijk dan snel op de website van de Belastingdienst of u er nog een kunt aanvragen. Zodra de nieuwe wet ingaat is het namelijk niet meer mogelijk om een VAR aan te vragen. Het is dan mogelijk om digitaal een Beschikking geen loonheffingen aan te vragen.
 
Bron: Ik Ga Starten

Deel dit artikel
Wellicht ook interessant
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
1.250
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.