Menu

Besparen in top 10 goede voornemens 2016

Afvallen, gezonder eten en meer sporten prijken steevast boven aan de lijstjes met goede voornemens van Nederlanders. Volgens onderzoek onder 1.000 Nederlanders van Actiepagina.nl, een grote kortingswebsite, staan ook besparen en bezuinigen in de top 10 van 2016.

Motieven om te gaan sparen

Los van de goede voornemens verwacht 90 procent van de Nederlanders dit jaar ook daadwerkelijk te gaan sparen. 35 procent denkt zelfs meer te gaan sparen dan in 2015. Een veelgenoemde reden hiervoor is dat ze geld achter de hand willen hebben voor als ze in de toekomst in financiële problemen komen. Ook een toenemend inkomen en lagere maandelijkse lasten zijn voor velen een reden om extra geld opzij te leggen. Voor een kleinere groep zijn verwachte grote uitgaven in de nabije toekomst reden om meer geld naar de spaarrekening over te schrijven. Onvoorziene kosten zijn het grootste spaardoel. Vakanties en aanschaf of onderhoud van auto’s en huizen maken de top 3 compleet.
9,3 procent van de Nederlanders verwacht dit jaar juist mínder te kunnen sparen. Stijgende maandelijkse kosten, een lager inkomen en grote uitgaven worden als oorzaak aangewezen. 11 procent van de groep die minder gaat sparen doet dit om meer geld over te houden voor leuke dingen.

Bezuinigingsposten

73 procent gaat bezuinigen om meer te kunnen sparen. De top 5 van bezuinigingsposten ziet er als volgt uit:

  1. Boodschappen (24 procent)
  2. Energiekosten (20 procent)
  3. Kleding (15 procent)
  4. Vrijetijdsbesteding (14 procent)
  5. Vakanties (13 procent)

Prijzen vergelijken, op de aanbiedingen letten, abonnementen wijzigen of opzeggen of minder luxe leven (bijvoorbeeld vaker met de fiets gaan in plaats van met de bus of de auto) zijn populaire manieren om op deze posten te bezuinigen.

Deeleconomie

Ook het delen van spullen met onbekenden (de deeleconomie) kan een goede manier zijn om te besparen op bepaalde uitgaven. Dit wordt nog niet veel gedaan, maar 20 procent (en dan vooral mensen onder de 30 jaar) staat er wel positief tegenover. Het delen van spullen met familie en vrienden is wel beduidend populairder dan het delen van spullen met onbekenden.

Verzekeringen

Ook kritisch naar afgesloten verzekeringen kijken, wordt genoemd als een manier om te besparen. 18 procent (en bij jongeren onder de 30 jaar zelfs 33 procent) verhoogt het eigen risico van de zorgverzekering voor maandlasten en 17 procent zegt overbodige verzekeringen op.
Wilt u mensen helpen verstandiger met hun geld om te gaan of werkt u al als schuldhulpverlener of budgetcoach en wilt u zich verder ontwikkelen? Bekijk dan eens de opleidingen op het gebied van Financiële Zorgverlening en Schuldhulpverlening van NCOI.

Bron: Actiepagina

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant

Studiegids NCOI

Vraag de studiegids aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij jou en jouw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids aan.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.