Menu

De gevolgen van Prinsjesdag

Ook dit jaar presenteerde het kabinet op de derde dinsdag van september de nieuwe begroting, met daarin de maatregelen die de komende jaren worden getroffen. De gevolgen van deze maatregelen zullen overal in de maatschappij te merken zijn. Maar welke maatregelen zijn nu specifiek van toepassing op u als werknemer? We noemen er een paar:

Overbruggings-ww
Nieuw in het maatregelenarsenaal is de overbruggings-ww, ofwel de brug-ww. Deze is bedoeld voor medewerkers die willen overstappen naar een andere baan, maar die (nog) niet over de juiste kwalificaties beschikken. Zij kunnen een contract aangaan voor 20 uur per week en ontvangen daarnaast voor 20 uur ww, zodat zij 20 uur per week kunnen besteden aan (om)scholing.

Verhoging arbeidskorting
Als werknemer krijg je volgend jaar een behoorlijke korting op de belasting die je moet betalen. Dit kan oplopen tot enkele honderden euro’s voordeel. Met deze korting wil het kabinet ervoor zorgen dat werkenden meer geld overhouden in hun portemonnee.

Mobiliteit
Helaas hebben niet alle maatregelen een positief effect op de portemonnee. De regelingen met betrekking tot het vervoer worden verder aangescherpt. Zo verdwijnt in 2016 de 14%-categorie voor bijtelling op zuinige leaseauto’s. Ook worden met ingang van 2015 bedrijfsfietsen niet langer met een aparte regeling gestimuleerd. Wel is het mogelijk de meer algemene werkkostenregeling te benutten voor de financiering van een fiets. Voor de telefoon en de laptop van de zaak blijft overigens wel een aparte fiscale regeling bestaan.

Verlenging van de kinderopvangtoeslag
Hoewel veel van de maatregelen een negatief effect hebben op de koopkracht van niet-werkenden, is het goede nieuws dat werkloze ouders langer recht houden op kindertoeslag. Deze regeling is verruimd van 3 naar 6 maanden, om deze groep werkzoekenden meer tijd te geven om een baan te vinden.

Bron: Intermediair

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant

Studiegids NCOI

Vraag de studiegids aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij jou en jouw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids aan.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.