De optische illusie die internet op z'n kop zette

Zo nu en dan komt er een topic voorbij waar werkelijk iedereen op internet over praat. Meestal worden deze hypes doelbewust de wereld in geslingerd. Maar een jongedame uit Schotland kon niet vermoeden dat zij met een in alle onschuld geplaatste foto van een feestelijke jurk hetzelfde effect zou bereiken. Social media stonden op hun kop en binnen de kortste keren bemoeiden zelfs beroemdheden als Taylor Swift en Julianne Moore zich ermee. Want was de jurk nu wit met gouden versierselen? Of blauw met zwarte versierselen?
 
Optische illusie
Het antwoord is dat de jurk blauw is en dat de kanten versiering zwart is. Mensen die deze kleuren waarnemen, snappen niet hoe het kan dat hele volksstammen bij het zien van de foto zweren dat ze wit met goud zien. En de personen die een witte jurk zien, denken op hun beurt dat ze in de maling worden genomen door mensen die blijven volhouden dat deze blauw is. Ze zien het toch met hun eigen ogen! Deze foto is daarmee een prachtig voorbeeld van een optische illusie, waarbij de hersenen het beeld dat door de ogen naar binnen komt op een andere manier interpreteren.
 
Het geheim van de jurk verklaard
Op basis van onze ervaringen gaan de hersenen aan de slag met de informatie die ze via de ogen binnenkrijgen. Deze informatie varieert namelijk sterk. Een wit vel papier is buiten veel witter dan bij lamplicht, maar onze hersenen weten in beide situaties dat het papier wit is. Zwart fluweel lijkt veel zwarter dan zwarte zijde, omdat zijde meer glanst. Toch zullen de hersenen in beide gevallen zeggen dat het om zwart gaat. Van de beruchte jurk weten we niet van welk materiaal deze is gemaakt en hoe de verlichting in de ruimte was. De hersenen vullen deze informatie zelf aan en bepalen aan de hand daarvan om welke kleuren het gaat. Zo kan het dus zijn dat mensen met verschillende ervaringen verschillende kleuren waarnemen.

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.