Geschreven notities leiden tot meer inzicht

Maakt u uw aantekeningen tijdens vergaderingen of studiebijeenkomsten ook het liefst op een tablet? Misschien moet u toch uw notitieboek weer tevoorschijn toveren. Uit onderzoek van Princeton University is namelijk gebleken dat aantekeningen die zijn gemaakt met een pen een beter inzicht opleveren dan aantekeningen die zijn gemaakt op een laptop of tablet.
 
TED-talks
In het onderzoek luisterden 65 studenten naar verschillende TED-talks. Een deel moest vervolgens aantekeningen maken met een laptop, een ander deel mocht alleen een pen gebruiken. Na afloop kregen alle deelnemers enkele feitelijke vragen over het praatje en enkele vragen waaruit hun inzicht moest blijken. Degenen die hun notities met de pen hadden gemaakt, toonden, ook een week later nog, blijk van meer inzicht dan degenen die hun notities op de laptop hadden gemaakt. Ook koos deze groep voor een parafrase van de praatjes, terwijl degenen die aantekeningen hadden gemaakt met behulp van een laptop voor een meer letterlijke weergave kozen.
 
Inhoudelijke keuzes maken
De wetenschappers denken dat het verschil tussen beide groepen deelnemers veroorzaakt wordt door het feit dat mensen die aantekeningen maken met een pen minder snel tekst produceren dan mensen die aantekeningen maken op een laptop. Daardoor kunnen ze niet alles opschrijven wat ze willen en moeten ze inhoudelijke keuzes maken. Onderzoekster Pam Mueller suggereert dat mensen die met de pen schrijven belangrijke informatie beter selecteren, waardoor ze de inhoud van een praatje beter begrijpen.
 
Bron: Nu.nl
Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00 uur, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.