Het belang van teambuilding

Wat definieert een goed team en hoe creëert u dat? Het begrip teambuilding is bij iedereen bekend, maar het nut daarvan wordt niet altijd gezien. Vaak wordt gedacht dat een team vanzelf wel op elkaar ingespeeld raakt, dat onderlinge spanningen het beste genegeerd kunnen worden en dat vertrouwen iets is wat spontaan groeit. Het tegendeel is echter waar. Teambuilding is namelijk de oplossing voor veel vraagstukken binnen een team of afdeling.

Waarom aan teambuilding doen?

Een team is simpel gezegd een groep individuen die een gezamenlijk doel probeert na te streven. Binnen het team heeft iedereen zijn eigen rol, karakter en kwaliteiten. Het is niet altijd eenvoudig als manager of leidinggevende om daarmee een geolied en dynamisch team te creëren. Binnen een niet soepel werkend team kunnen gemakkelijk irritaties of spanningen ontstaan door bijvoorbeeld een gebrek aan vertrouwen of door inefficiënte communicatie en samenwerking. Om dit te verhelpen of tegen te gaan, is teambuilding een uitstekend middel. Het zorgt voor een betere balans binnen het team, meer vertrouwen, efficiëntere en effectievere communicatie en het leidt uiteindelijk tot betere resultaten.

De resultaten van teambuilding

  • Het versterkt de onderlinge relatie tussen medewerkers en zorgt voor een betere sfeer
  • De inbreng en betrokkenheid van medewerkers groeit
  • Het versterkt de efficiëntie en effectiviteit van onderlinge communicatie
  • Het vertrouwen groeit, waardoor medewerkers elkaar eerder en betere feedback geven en elkaar aanspreken op hun verantwoordelijkheden
  • Het creëert zelfinzicht bij de medewerkers doordat ze zien wat hun kwaliteiten en talenten zijn ten opzichte van hun collega’s
 

Kies de juiste vorm bij het doel

Teambuilding kan verschillende doelen hebben. Zo kan een doel zijn dat een team meer agile moet gaan werken, projecten efficiënter georganiseerd moeten worden of er beter gecommuniceerd moet worden richting andere afdelingen. Om ook daadwerkelijk resultaat te boeken, is het belangrijk om de juiste activiteit aan het doel te koppelen. Een middagje raften in de Ardennen zal weinig nut hebben als het doel is meer rust en balans in vergaderingen te brengen. Daarnaast is de soort activiteit ook sterk afhankelijk van de persoonlijkheden binnen een team. Hieronder vindt u nog een aantal tips die u kunnen helpen bij het organiseren van een succesvolle teambuilding.

  • Vraag hulp van een externe partij
Een coach of professional op het gebied van teambuilding kan u adviseren in hoe u uw doel kunt bereiken, maar hierin ook begeleiden en sturen.
  • Organiseer het buiten kantoor
Het is belangrijk om bij teambuilding een ongedwongen en informele sfeer te creëren en een kantooromgeving helpt daar niet bij. Daarnaast is het verstandig om uit de vertrouwde omgeving te stappen zodat er nieuwe prikkels ontstaan.
  • Laat iedereen meebeslissen over de activiteit
Door medewerkers hierin te betrekken, zal er minder weerstand ontstaan en meer plezier. Daardoor is de kans op een geslaagde teambuilding vele malen groter.
  • Zorg ook voor ontspanning

Teambuilding kan soms intensief zijn. Het is daarom belangrijk om op een dag ook te zorgen voor wat ontspanning, bijvoorbeeld een wandeling tijdens de pauze of een borrel.  

Meer informatie

Wilt u meer leren over werken in teams en groepsdynamiek? Of werken aan uw eigen persoonlijke ontwikkeling om dit nog beter tot uiting te laten komen binnen een team? Bij NCOI Opleidingen vindt u diverse trainingen op dit gebied. Zo kunt u bijvoorbeeld kiezen voor de training Interne Communicatie en Samenwerking of de training Resultaten Bereiken met je Team.

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00 uur, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.