Menu

Inspectie controleert werkomstandigheden champignonplukkers

Hoe veilig en gezond zijn de werkomstandigheden van champignonplukkers? En hoe zit het met hun  salaris en de werktijden? In 2014 controleert de Inspectie SZW ongeveer 80 van de 130 champignontelers. Daarnaast blijft ook het Champignon-interventieteam in 2014 actief.

Arbeidsinspecteurs gaan voor een deel van de inspecties mee met het Champignon-interventieteam Dit team is een samenwerkingsverband tussen Inspectie SZW en Belastingdienst, UWV, gemeenten en politie en controleert onder andere op illegale arbeid, belastingontduiking, uitkeringsfraude, onderbetaling en uitbuiting.

Werk moet veiliger

“De champignonsector doet het nodige om medewerkers veilig te laten werken”, zegt projectleider Piet Roowaan van de Inspectie SZW. “Ook heeft de branche grote stappen gemaakt bij het voorkomen van misstanden. Deze zelfregulering is vooral gericht op een eerlijke beloning voor de werknemers en het uitbannen van schijnconstructies. Maar we hebben vorig jaar ook verschillende keren moeten ingrijpen en zelfs het werk enkele keren stilgelegd. Het was helaas nodig boetes uit te delen. Ook zijn bedrijven gesommeerd om de werkomstandigheden te verbeteren. Het kan dus beter.”

Arbo-catalogus

Rowaan oppert dat werkgevers- en werknemersorganisaties in de paddenstoelenteelt samen een arbo-catalogus opstellen. In deze catalogus kunnen bedrijven zien welke maatregelen ze het beste kunnen nemen om gezond en veilig te werken.

Op hoogte werken

Bij de aankomende inspecties wordt er specifiek aandacht besteed aan de veiligheid van de medewerkers die hoog boven de grond moeten oogsten. Hierbij worden hoogwerkers en plukplatforms ingezet. De inspecteurs controleren of de machines veilig zijn. Zo wordt er onder andere gelet op knel- of pletgevaar bij het gebruik van machines met bewegende delen. Ook de veiligheid van onder meer pluklorries wordt onder de loep genomen.

Bron: Inspectie SZW

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant

Studiegids NCOI

Vraag de studiegids aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij jou en jouw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids aan.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.