Menu

Inspiratietraject voor hernieuwde kracht na reorganisatie

Samenwerking Bartiméus en NCOI
 
Bartiméus is een organisatie die gespecialiseerd is in leven met een visuele beperking. De organisatie is onderverdeeld in drie sectoren: Wonen, Dienstverlening en Onderwijs. Op elk van deze gebieden ondersteunt Bartiméus slechtziende of blinde mensen (jong en oud) met persoonlijk advies, hulpmiddelen en kennisoverdracht. Bartiméus Wonen biedt naast een gevarieerd aanbod van woningen, dagactiviteiten, arbeid en vrijetijdsbesteding ook mogelijkheden voor onderzoek en behandeling.
 
Reorganisatie vraagt om inspiratietraject
In 2012 zijn er als gevolg van de teruglopende financiering vanuit de overheid en de daaruit volgende bezuinigingen nieuwe dienstroosters en werkwijzen ingevoerd bij Bartiméus. Deze reorganisatie heeft een forse impact gehad op de sector Wonen. Medewerkers moesten zich nieuwe werkwijzen en werkpatronen eigen maken, vaak ook (gedeeltelijk) in nieuwe teams of met andere bewoners. Hierdoor ontstond er onrust bij de bewoners en hun vertegenwoordigers. De woon- en dagbestedingsmedewerkers zijn vaak de eersten die hierop worden aangesproken en zij kregen dan ook veel te verduren. Deze moeilijke gesprekken vragen veel van hun professionaliteit, communicatievaardigheden en incasseringsvermogen. Om deze reden is de sector Wonen van Bartiméus in 2012 gestart met het traject ‘Kleinschalig Leren en Verbeteren’.
 
Medewerkers opnieuw in hun kracht
In dit traject ‘Kleinschalig Leren en Verbeteren’ is voor 2013 onder andere een inspiratietraject opgenomen voor de woon-, dagbestedings- en behandelteams, de flexmedewerkers en het management. “Na de reorganisatie willen we onze medewerkers opnieuw in hun kracht zetten. Dit doen we met een inspiratietraject waarmee we het team rondom de cliënt verder willen versterken en een nieuwe boost aan de professionalisering willen geven”, aldus Sabine Muijrers, directeur Wonen van Bartiméus.
 
Samenwerking Bartiméus en NCOI
Voor dit inspiratietraject zocht Bartiméus een professionele opleider die aan hun specifieke vraag kon voldoen en samen met hen het traject wilde vormgeven. Na het opvragen van meerdere offertes bij en gesprekken met verschillende opleiders is gekozen voor NCOI.
Bartiméus en NCOI hebben gekozen voor een gefaseerde aanpak van het traject. Fase 1 is de pilotfase. In september start deze pilot met een kick-off waarbij 20 verschillende teams vanuit Bartiméus Wonen gezamenlijk het spits afbijten. Hierna volgen zij drie workshops met hun eigen team. “Om de communicatie in de teams te professionaliseren, is het belangrijk dat ze deze workshops samen met hun eigen team volgen. Zo kunnen onze medewerkers met elkaar de punten op de i zetten en zorgen dat ze nog beter mét elkaar praten en niet over elkaar. Hierdoor verbetert ook de sfeer in de woning en het plezier in het werk”, vertelt Sabine.
Tijdens deze pilotfase wordt het traject uitvoerig geëvalueerd en eventueel aangepast. Bij succes volgt fase 2 en wordt het traject begin 2014 uitgerold binnen de overige 40 teams van Bartiméus Wonen. In totaal zullen 900 medewerkers van Bartiméus deelnemen aan het traject.
 
‘Fijn om met elkaar in gesprek te gaan’
Het inspiratietraject is binnen Bartiméus Wonen gecommuniceerd door middel van nieuwsbrieven en posters. De deelnemers reageren overwegend enthousiast. Ze vinden het fijn om met elkaar in gesprek te gaan in de vorm van een opleidingstraject. Sabine vertelt: “We horen van onze medewerkers dat ze het fijn vinden dat er meer aandacht is voor opleiden binnen het eigen team. Uiteindelijk moeten ze het toch met hun eigen team doen en ze waarderen deze professionaliseringsslag.”
 
Meer informatie
Voor meer informatie over dit inspiratietraject of een dergelijk traject dat is afgestemd op uw organisatie, kunt u contact opnemen met Celia Tuijnman via telefoonnummer 035 - 6 721 031 of via incompany@ncoi.nl.

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant

Studiegids NCOI

Vraag de studiegids aan

Wilt u nog beter worden in uw werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of bent u toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij u en uw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids aan.

Klassikaal, virtual classroom, e-learning en switchgarantie NCOI

Kies je eigen opleidingsvariant

Als grootste opleider van werkend Nederland begrijpen wij als geen ander dat een opleiding volgen in je leven moet passen. Daarom kun je bij NCOI Opleidingen kiezen uit verschillende opleidingsvarianten: klassikaal, Virtual Classroom en e-learning. Je kunt klassikale bijeenkomsten volgen op een leslocatie, via de computer live les krijgen van een docent of op je eigen tempo studeren wanneer het jou uitkomt. Er is altijd wel een opleidingsvariant te vinden die bij jou past. En met onze unieke switchgarantie kun je moeiteloos en zonder extra kosten veranderen van opleidingsvariant.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.