‘Kies voor een baan in de techniek’

Minister Jet Bussemaker van Onderwijs vindt dat de overheid en het bedrijfsleven ervoor moeten zorgen dat meer scholieren en studenten kiezen voor een bèta-technische studie. Om voor genoeg goed opgeleid technisch personeel te zorgen, werkt de regering in het Nationaal Techniekpact samen met onderwijs en bedrijfsleven.
 
Onvervulde vacatures
Uit de voortgangsrapportage over het Techniekpact blijkt dat het aantal technische studenten op de universiteiten in de afgelopen tien jaar groeide van 26 naar 35 procent en op het HBO van 18 naar 22 procent. Daar gaat het om ruim 21.000 studenten per jaar. Hoewel de arbeidsmarkt voor technische beroepen volgens het rapport meer in balans komt, zijn er nog steeds 28.000 onvervulde vacatures voor onder andere elektromonteurs en cybercrime-specialisten.
 
De laatste twee jaar investeerde het bedrijfsleven al meer dan honderd miljoen euro in bijvoorbeeld centra voor innovatief vakmanschap. Volgens Bussemaker werpen de inspanningen om scholieren en studenten voor technische studies te laten kiezen hun vruchten af. Ze ziet ook dat het aantal meisjes en vrouwen dat voor techniek kiest toeneemt.
 
Nieuwsgierig
Volgens staatssecretaris Dekker van Onderwijs is het belangrijk om kinderen vroeg uit te dagen om techniek leuk te vinden. “Jonge kinderen zijn nieuwsgierig en dat moet je stimuleren. Dat kan al spelenderwijs op de basisschool en door ervoor te zorgen dat ze de interesse in het voortgezet onderwijs vasthouden. De resultaten zie je al. Steeds meer leerlingen kiezen een bèta-profiel. Op het VWO is dat 62 procent.”
 
“Maar we zijn er nog niet”, aldus Bussemaker. “Overheid en bedrijfsleven moeten er de komende jaren nog een flinke impuls aan geven. We moeten ervoor zorgen dat degenen die nu voor de techniek kiezen, straks ook een baan in die richting kunnen vinden anders blijft dat bèta-, technisch en ICT-talent onbenut.”
 
Concrete kansen
Volgens minister Kamp van Sociale Zaken “zijn vakbekwame technici onmisbaar voor bedrijven. Zeker nu de economie aantrekt. Voor de meer dan 600.000 werkzoekenden bieden de 28.000 openstaande vacatures voor technisch personeel concrete kansen.”
Wilt u zich (om)scholen in de techniek? NCOI Opleidingen biedt vele mogelijkheden op zowel MBO- als HBO-niveau in het vakgebied Techniek en Veiligheid.
 
Bron: Nationale Onderwijsgids

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.