Kinderrechten moeten beter in Nederland

In het vijfjaarlijkse rapport van het VN-Kinderrechtencomité dat deze maand werd gepubliceerd
concludeert het comité dat Nederland tekortschiet bij de naleving van het VN-kinderrechtenverdrag en doet het meer dan zestig aanbevelingen aan de Nederlandse overheid. Kinderombudsman Marc Dullaert meldt dat hij de aanbevelingen van het comité onderschrijft.
 
Decentralisatie jeugdzorg
Het comité maakt zich vooral zorgen over de decentralisatie van de jeugdzorg. Sinds 1 januari zijn in ons land de gemeenten verantwoordelijk voor de jeugdhulp. Hierdoor kunnen er volgens het comité grote verschillen ontstaan in de toegang tot en de kwaliteit van de jeugdhulp in verschillende gemeenten.
 
Ook het lot van vreemdelingenkinderen is een belangrijk punt van zorg bij de VN. Zij worden nu in de eerste plaats gezien als vreemdeling en pas daarna als kind. Het VN-Kinderrechtenverdrag eist echter dat de belangen van het kind altijd voorop staan. Nederland zal dus duidelijk moeten maken dat dit in het asielbeleid ook werkelijk het geval is.
 
Kindermishandeling
In het rapport staat ook dat het comité bezorgd is over het grote aantal slachtoffers van kindermishandeling. Het gaat dan niet alleen om verwaarlozing en huiselijk geweld, maar ook om seksueel misbruik in instellingen en pleeggezinnen. Preventiemaatregelen en hulp achteraf moeten verbeterd worden volgens het VN-comité en daders moeten strenger worden vervolgd.
 
Nog enkele punten van zorg zijn het stijgend aantal kinderen dat in armoede leeft en dat er steeds meer twaalfjarige kinderen werken in de horeca en de agrarische sector. Ook benadrukt het rapport dat kinderen in het Caraïbische deel van het koninkrijk dezelfde rechten hebben als die in het Europese deel van Nederland.
 
Belang van het kind
Dit is slechts een greep uit het grote aantal punten van zorg over de kinderrechten in ons land dat de VN in het rapport naar voren brengt. Wat in ieder geval als een paal boven water staat, is dat het comité vindt dat bij wet- en regelgeving altijd het belang van het kind voorop moet staan en dat kinderen en jongeren altijd geconsulteerd moeten worden als het om wetgeving gaat die gevolgen heeft voor kinderen en jongeren.
 
Heeft u in uw functie veel te maken met beleidsvorming en wilt u effectief beleid maken en dit verwoorden in heldere stukken? De training Beleid maken en beleid schrijven van NCOI Opleidingen is dan echt iets voor u. Of bent u beleidsmedewerker of -adviseur en u wilt zich verder ontwikkelen op het gebied van strategisch adviseren? Dan loont het zeker de moeite eens te kijken wat de NCOI-opleidingen HBO Beleidsadviseur en HBO Beleidskunde voor uw carrière kunnen betekenen.
 
Bronnen: Nationale onderwijsgids en Defence for children

Deel dit artikel
Wellicht ook interessant
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
1.250
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.