Leerwerktraject maakt moeilijk vervulbare techniekvacature toegankelijk

Samenwerking KanZ en NCOI biedt oplossing voor werkzoekenden
 
KanZ is een organisatie die met behulp van vakopleiders scholing op maat biedt om de succesvolle in- en doorstroom van gekwalificeerd personeel binnen bedrijven te stimuleren. De organisatie maakt gebruik van kansen op regionaal en lokaal niveau om werkgevers, werkenden, werkzoekenden, ZZP’ers en uitkerende instanties te faciliteren. KanZ brengt mensen en werk duurzaam bij elkaar, met als doel een erkend MBO-diploma en een passende werkplek.
 
Een aantal opdrachtgevers van KanZ gaven aan dat zij de vacature voor gas/water/warmte-monteur de laatste tijd steeds moeilijker konden vervullen. Met een leerwerktraject inclusief werkgarantie wil KanZ deze vacature weer succesvol toegankelijk maken voor werkzoekenden en daarmee het tekort aan goed geschoolde monteurs tegengaan.
 
In korte tijd hetzelfde erkende MBO-diploma
Voor dit leerwerktraject ging Jan Zoetelief, projectleider opleidingsgroep techniek van KanZ, op zoek naar een opleidingsinstituut voor het opleiden van nieuwe medewerkers tot MBO Monteur Gas/Water/Warmte niveau 2. Tijdens deze zoektocht kwam Jan erachter dat de toegevoegde waarde zit in het voldoen aan een opleidings- en omscholingsvraag vanuit het bedrijfsleven voor jongvolwassenen en volwassenen met werkervaring. Zo kwam hij bij NCOI Opleidingen terecht. “NCOI biedt in korte tijd dezelfde kwaliteit en hetzelfde erkende MBO-diploma. Je kunt elk moment per jaar starten en er is een grote mate van flexibiliteit. Hierdoor kunnen we veel meer maatwerk leveren voor het bedrijfsleven. Ook al zijn de kosten van reguliere opleiders lager, dit weegt niet op tegen de studieduur. Via NCOI kunnen werklozen eerder weer aan de slag en dat is in deze situatie een stuk belangrijker”, aldus Jan.
 
Erkende opleidingen
KanZ wil bedrijven graag professionele opleidingen van hoge kwaliteit bieden. Door de erkenningen van NCOI kan KanZ dezelfde kwaliteit bieden als reguliere opleiders. “In eerste instantie bemerkten wij verwondering over de korte doorlooptijd van de opleiding. Men gelooft niet dat het in zo’n korte tijd kan voor dezelfde kwaliteit. KanZ wil bewijzen dat dit wel kan voor omscholing en mensen met werkervaring. We zijn er trots op dat een professionele en grote speler in de markt als NCOI dit samen met ons wil waarmaken”, vertelt Jan.
 
Strenge voorselectie
Het afgelopen jaar heeft KanZ allerlei voorbereidingen getroffen voor dit leerwerktraject. Naast het samenwerkingscontract met NCOI heeft KanZ ook een uniek, landelijk contract afgesloten met UWV. Via UWV werft KanZ mensen die geschikt zijn om dit traject in te gaan. Tot nu toe heeft KanZ bijna 80 werklozen en een aantal omscholers geselecteerd die in aanmerking komen voor het leerwerktraject tot MBO Monteur Gas/Water/Warmte niveau 2. De strenge voorselectie is gericht op de werkervaring, maar vooral op de arbeidsmoraal. “Om gemotiveerde en goede werknemers te kunnen plaatsen bij onze opdrachtgevers, is de arbeidsmoraal van deze mensen misschien wel het allerbelangrijkste. Hiervoor doorlopen de geselecteerde mensen dan ook meerdere testen. Wie geen goede arbeidsmoraal heeft, heeft weinig kans tot slagen als succesvol monteur”, aldus Jan.
 
Werkgarantie
Degenen die de voorselectie doorkomen, krijgen een proefplaatsing aangeboden bij een van de opdrachtgevers. Deze ‘stage’ duurt maximaal 3 maanden en in deze periode wordt het kaf van het koren gescheiden. De overgebleven medewerkers starten met de BBL-opleiding MBO Monteur Gas/Water/Warmte niveau 2. KanZ wil vanaf begin 2014 elk kwartaal starten met een nieuwe groep. Na het succesvol afronden van deze opleiding worden deze mensen door een van de opdrachtgevers in dienst genomen.
 
KanZ ontzorgt werkgever
Om als volwaardig monteur gas/water/warmte aan de slag te kunnen gaan, is een vakopleiding niet voldoende. Je hebt de nodige certificeringen nodig om het vak goed en veilig uit te kunnen oefenen. Daarom krijgen de deelnemers aanvullend op de opleiding een aantal trainingen aangeboden om deze certificeringen te behalen, zoals veiligheidsinstructies. Hiernaast geeft KanZ de werkgevers ook de optie tot detachering. Zij ontzorgen de werkgever door een totaalplaatje aan te bieden: werven, selecteren, testen, opleiden en detacheren.
 
Meer informatie
Voor meer informatie over dit leerwerktraject of een dergelijk traject dat is afgestemd op uw organisatie, kunt u contact opnemen met Ilse Tersluijsen via telefoonnummer 035 - 6 721 031 of via incompany@ncoi.nl.

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.