Leren in de praktijk is de weg naar werk

Dé weg naar werk is leren in de praktijk. Dat stelde Mirjam Sterk, ambassadeur Aanpak Jeugdwerkloosheid, tijdens een recent bezoek aan de regio Rivierenland, een samenwerking van tien gemeenten. Hier bieden werkgevers in de zorg, logistiek, agro en techniek samen met scholen jongeren werk aan. De jeugdwerkloosheid in het rivierengebied steeg sinds vorig jaar met 76 procent. 3.000 jongeren staan niet ingeschreven bij een opleiding terwijl ze onvoldoende scholing hebben voor de baan die zij nastreven.

Het aantal vacatures voor jongeren in de regio Rivierenland daalde in een jaar tijd met een derde. Het geringe aantal vacatures heeft te maken met de economische crisis, maar als er over een paar jaar veel ouderen stoppen met werken, zijn er nieuwe werknemers nodig. De streek moet dit in kwantiteit en in vaardigheden wel aankunnen, oftewel: het is hoog tijd om mensen op te leiden. De regio moet zich dan ook inzetten voor betere en hogere scholing.
Het is belangrijk dat werkgevers en werknemers elkaar vinden en dat scholen, werkgevers en kenniscentra afspraken maken die dat stimuleren. Dat zegt Jeroen van Zuijlen, die als regionaal adviseur van de kenniscentra betrokken is bij de totstandkoming van het Actieplan Jeugdwerkloosheid in Rivierenland.
De aanbevelingen in de Actieplannen Jeugdwerkloosheid verschillen per regio, maatwerk dus. De komende maanden worden de plannen gekoppeld aan de sectorplannen en de middelen die vrijkomen uit ESF-J. Minister Asscher maakte onlangs bekend dat het Europees Sociaal Fonds nog eens 30 miljoen euro extra beschikbaar stelt voor de bestrijding van Jeugdwerkloosheid.
Van Zuijlen: "De kenniscentra hebben een uniek netwerk van leerbedrijven in de eigen sectoren. Zij zijn de verbindende schakel tussen sectorbeleid en regelingen rondom werkend leren. Zij verbinden vanuit hun wettelijke taakopdracht het onderwijs en het bedrijfsleven."

Bron: Lerenenwerken.nl, Regionaal Adviesteam Kenniscentra

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00 uur, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.