Menu

Leren in de praktijk is de weg naar werk

Dé weg naar werk is leren in de praktijk. Dat stelde Mirjam Sterk, ambassadeur Aanpak Jeugdwerkloosheid, tijdens een recent bezoek aan de regio Rivierenland, een samenwerking van tien gemeenten. Hier bieden werkgevers in de zorg, logistiek, agro en techniek samen met scholen jongeren werk aan. De jeugdwerkloosheid in het rivierengebied steeg sinds vorig jaar met 76 procent. 3.000 jongeren staan niet ingeschreven bij een opleiding terwijl ze onvoldoende scholing hebben voor de baan die zij nastreven.

Het aantal vacatures voor jongeren in de regio Rivierenland daalde in een jaar tijd met een derde. Het geringe aantal vacatures heeft te maken met de economische crisis, maar als er over een paar jaar veel ouderen stoppen met werken, zijn er nieuwe werknemers nodig. De streek moet dit in kwantiteit en in vaardigheden wel aankunnen, oftewel: het is hoog tijd om mensen op te leiden. De regio moet zich dan ook inzetten voor betere en hogere scholing.
Het is belangrijk dat werkgevers en werknemers elkaar vinden en dat scholen, werkgevers en kenniscentra afspraken maken die dat stimuleren. Dat zegt Jeroen van Zuijlen, die als regionaal adviseur van de kenniscentra betrokken is bij de totstandkoming van het Actieplan Jeugdwerkloosheid in Rivierenland.
De aanbevelingen in de Actieplannen Jeugdwerkloosheid verschillen per regio, maatwerk dus. De komende maanden worden de plannen gekoppeld aan de sectorplannen en de middelen die vrijkomen uit ESF-J. Minister Asscher maakte onlangs bekend dat het Europees Sociaal Fonds nog eens 30 miljoen euro extra beschikbaar stelt voor de bestrijding van Jeugdwerkloosheid.
Van Zuijlen: "De kenniscentra hebben een uniek netwerk van leerbedrijven in de eigen sectoren. Zij zijn de verbindende schakel tussen sectorbeleid en regelingen rondom werkend leren. Zij verbinden vanuit hun wettelijke taakopdracht het onderwijs en het bedrijfsleven."

Bron: Lerenenwerken.nl, Regionaal Adviesteam Kenniscentra

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant

Studiegids 2019-2020 NCOI

Vraag de studiegids 2019-2020 aan

Wilt u nog beter worden in uw werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of bent u toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij u en uw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids 2019-2020 aan.

Virtual classroom en e-learning NCOI

Virtual classroom en e-learning

Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan hebben veel onderwijsinstellingen tijdelijk de deuren van hun leslocaties gesloten. Ook bij NCOI Opleidingen heeft jouw gezondheid en die van onze medewerkers de allerhoogste prioriteit. Maar onze opleidingen gaan wel gewoon van start. Je kunt daarbij kiezen uit 2 varianten: de klassikale variant (tijdelijk via virtual classroom) of de e-learning variant met switchgarantie.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.