Managers moeten meer feedback geven

Gemiddeld een op de zes medewerkers functioneert niet goed en managers zijn onvoldoende in staat om dit bij te sturen of hebben er te weinig ervaring mee. Dit kost organisaties handenvol geld. Dit blijkt uit onderzoek onder ruim 500 ervaren managers naar niet-constructief gedrag op de werkvloer. Maar liefst 40% van de managers vindt dat zij hun medewerkers vaker zouden moeten aanspreken op hun gedrag. Als excuus wordt voornamelijk aangegeven dat er te weinig tijd is of dat het geen prioriteit heeft. Vermoedelijk zijn managers onbewust bang voor het beschadigen van de werkrelatie. 

Effect van feedbackregels
Iedereen is eigenlijk wel bekend met de zogenoemde ‘feedbackregels’ en het bijsturen van ongewenst gedrag, maar in de praktijk blijkt dat dit vaker kan worden toegepast. Slechts 20% van de managers heeft namelijk aangegeven niet in staat te zijn niet-constructief gedrag permanent bij te sturen. Veel managers zeggen dat ze alleen aangeven wat zij niet goed vinden of alleen vertellen hoe ze het zelf zouden doen. Zo geven zij voornamelijk interpretaties terug en geen observaties. 30% van de managers gebruikt bij het aanspreken alleen indirect verkregen input zoals ‘jij neemt ons overleg niet serieus’ in plaats van ‘van de laatste vier vergaderingen kwam je er bij drie een halfuur te laat’. Dit zorgt voor weerstand vanuit degene die wordt aangesproken.

Positief resultaat
In veel organisaties is het geven van feedback een onbesproken onderwerp. Geen enkele manager komt er graag voor uit dat het geven van feedback niet goed lukt. Het bespreekbaar maken is de eerste stap en het is te leren. Het blootleggen van ‘excuses’ en goede begeleiding in de praktijk zal voor enorme verbeteringen kunnen zorgen. Ook wanneer een manager twijfelt of zijn feedback wel volgens de regels gaat, is het belangrijk dat hij ervoor kiest om het wel te doen. Hiermee kan niet-constructief gedrag worden verbannen van de werkvloer waardoor de sfeer verbetert, de productiviteit stijgt en er meer omzet kan worden behaald. 

Bron: Managersonline 


Gerelateerde opleidingen en trainingen:
HBO Inspirerend Leidinggeven
HBO Managementvaardigheden
MBO Vaardigheidsprogramma Leidinggeven & Effectiviteit
Basistraining Leidinggeven
Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.