Meer vezels eten helpt bij gewicht verliezen

Wie gewicht wil verliezen en aan z’n gezondheid wil werken, kan ook simpelweg meer vezels gaan eten in plaats van z’n eetpatroon overhoop gooien. Dat blijkt uit onderzoek aan de University of Massachusetts Medical School in Worcester. Uiteraard leidt een kleine verandering in het eetpatroon wel tot minder gezondheidswinst dan een grote verandering, maar een kleine verandering is wel beter vol te houden.
 
Metaboolsyndroom
De onderzoeksgroep bestond uit 240 personen met het metaboolsyndroom, een serie gezondheidsklachten die nauw verband houden met elkaar. De helft van de groep voegde langzaam meer vezels toe aan het normale eetpatroon en de andere helft van de groep volgde een complexer dieet van de American Heart Association. Degenen die vezelrijk aten, waren na 12 maanden 2,1 kilogram verloren en degenen die het AHA-dieet volgden 2,7 kilogram. Bij beide groepen was zowel de bloeddruk als het suikergehalte in het bloed lager. Hierdoor wordt de kans op diabetes verkleind en wordt de algehele gezondheid bevorderd.
 
Vezelrijk dieet goed alternatief voor complex dieet
Volgens hoofdonderzoeker Yunsheng Ma is een simpel dieet als het vezelrijke dieet veel gemakkelijker vol te houden dan een complex dieet en daardoor een goed alternatief voor mensen die het lastig vinden een complex dieet te volgen. Je hoeft er immers alleen maar op te letten dat je voldoende vezels eet, in tegenstelling tot bijvoorbeeld het AHA-dieet, waarbij je moet letten op een gebalanceerde inname van groenten, fruit, eiwitten, vetten en koolhydraten, en suiker en zout zo veel mogelijk moet vermijden. Wie vezelrijk wil gaan eten, moet dit overigens wel langzaam opbouwen en voldoende water drinken om klachten als flatulentie en buikpijn te voorkomen.
 
NCOI biedt verschillende opleidingen aan voor iedereen die zich graag professioneel met voeding bezig wil houden. Bijvoorbeeld de opleiding HBO Bachelor Voeding en Diëtetiek, HBO Gewichtsconsulent en MHBO Voeding en Diëtetiek.
 
Bronnen: Nu, Gezondheidsnet

 

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.