Menu

Minister wil sportblessures anders aanpakken

Het aantal sportblessures in Nederland stijgt harder dan de deelname aan sport. In 2014 liepen 4,7 miljoen sporters een blessure op. Dat zijn er 200.000 meer dan in 2013 en het betekent zelfs een stijging van 29 procent ten opzichte van 2006. Minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) trekt daarom tot en met 2020 jaarlijks € 675.000,- uit voor een nieuw programma sportblessurepreventie dat volgend jaar van start gaat.
 
Maatschappelijke kosten
Sportblessures veroorzaken maatschappelijke kosten in de vorm van zorgkosten en arbeidsverzuim. In 2013 werden 130.000 sportblessures behandeld op de spoedeisende hulp. Bij bijna vier op de tien sportblessures in 2014 was een medische behandeling noodzakelijk. Sportblessures belemmeren ook de deelname aan sport en verminderen de gezondheidswinst die sporten juist moet opleveren.
 
Eerdere preventieve activiteiten voor blessures hebben niet het gewenste effect gehad. Het gaat dan om de ‘Versterk-je-enkel’-app en de ‘Gebruik je kop, helm op’-campagne. Die laatste was vooral gericht op wielrenners, paardrijders en schaatsers. Het aantal sportblessures bleef echter stijgen.
 
Voetbal, hardlopen en fitness
De meeste blessures doen zich voor bij voetbal, hardlopen en fitness. Die sporten worden ook door veel mensen beoefend. Daarom wil Schippers met haar nieuwe aanpak ook vooral de focus leggen op die drie sporttakken. Zo verwacht zij het meeste effect te bereiken. De minister wil dat de stijgende lijn wordt omgezet in een dalende lijn. Daardoor zullen ook de zorgkosten en het arbeidsverzuim verminderen.
 
Behalve de focus op de meest beoefende sporten leggen, wil Schippers ook de effectiviteit van de sportblessurepreventieactiviteiten verbeteren. Omdat er te weinig bekend is over wat er wel werkt en wat niet, richt de eerste ronde van het programma, 2016-2017, zich vooral op het (door)ontwikkelen van interventies. Dit moet leiden tot aanpakken die echt tot minder blessures kunnen leiden.
 
Waardevolle interventies
In de tweede ronde, 2018-2020, ligt de focus vooral op de brede uitvoering van de interventies. Schippers stelt als voorwaarde dat er wordt samengewerkt tussen sportorganisaties en kennis- of onderzoeksinstellingen en het Kenniscentrum om tot waardevolle interventies te komen.
Om het programma financieel rond te krijgen, moeten de aanvragers wel meebetalen en raadt Schippers alle partijen aan zo veel mogelijk de samenwerking te zoeken met fondsen en bedrijven om de middelen voor de uitvoering te vergroten.
 
Bent u sportleraar, trainer of werkt u om andere reden veel met sporters en wilt u meer leren over onder meer sportblessures? Kijk dan eens naar de NCOI-opleidingen HBO Sporttraining en HBO Sportinstructeur.
 
Bron: Ministerie van VWS

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant

Studiegids NCOI

Vraag de studiegids aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij jou en jouw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids aan.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.