Samenhang ontdekt tussen taalgebruik en geduld

Velen van ons zijn wel bekend met het marshmallowexperiment: psychologen gaven jonge kinderen een marshmallow en beloofden dat ze er nog eentje zouden krijgen als ze hem 2 minuten lang konden laten liggen. Degenen die de verleiding om de marshmallow meteen op te eten konden weerstaan, bleken twintig jaar later aanzienlijk meer te verdienen dan degenen die dat niet lukte.
 
Duits vs. Italiaans
In het verleden is er al eens een soortgelijk verband gesuggereerd tussen zelfcontrole en of iemands moedertaal wel of geen aparte vorm voor de toekomende tijd heeft. Dit verband is nu echter pas voor het eerst onderzocht in een experiment onder inwoners van de Noord-Italiaanse stad Merano: de helft van de inwoners spreekt Duits en de andere helft Italiaans. Het Duits kent geen aparte toekomende tijd, het Italiaans wel.
 
Fiches
858 leerlingen van alle scholen in Merano deden mee aan het onderzoek. In plaats van marshmallows kregen ze fiches die ze konden inwisselen voor cadeautjes, zoals snoepjes en knikkers. Ze konden kiezen voor nu twee fiches of over vier weken vier fiches. Na het onderzoek werd een kort IQ-testje afgenomen.
 
Resultaten
De resultaten lieten zien dat de Duitstalige kinderen stelselmatig vaker voor vier fiches kozen dan de Italiaanstalige. De Duitstalige kinderen konden dus meer geduld opbrengen en geduld, verwant aan zelfcontrole, zou indirect leiden tot een hoger salaris, betere schoolresultaten en minder gezondheidsklachten. Volgens de onderzoekers heeft het er mogelijk mee te maken dat de kinderen die een aparte werkwoordsvorm gebruiken (zoals het Italiaans dus) de afstand tussen het heden en de toekomst als groter ervaren dan de kinderen met een moedertaal zonder aparte toekomende tijd (zoals het Duits of het Nederlands). Hierdoor zouden ze onderschatten hoe (on)gelukkig ze in de toekomst van iets worden. Dit kan in allerlei belangrijke beslissingen doorwerken, zoals of ze gaan roken en hoelang ze doorleren. Helaas moeten we nog twintig jaar wachten voor we weten of de Duitstalige kinderen daadwerkelijk meer verdienen en langer leven dan hun Italiaanstalige stadsgenootjes.
 
NCOI heeft een breed aanbod aan opleidingen op het gebied van psychologie, bijvoorbeeld de Master in Toegepaste Psychologie voor Professionals, specialisatie Kinder- en jeugdpsychologie.
 
Bron: Science Palooza

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.