Thuiswerkers weer naar kantoor

Contact met collega’s, zichtbaar zijn en jezelf profileren zijn de belangrijkste redenen waarom driekwart van de thuiswerkers toch regelmatig naar kantoor komt. Dat blijkt uit de Nationale Enquête Over Het Nieuwe Werken die voor de vijfde keer werd gehouden. Er deden dit jaar 5.300 professionals aan mee. Dat is weer meer dan in voorgaande jaren.
 
Ook mensen die van hun baas de hele week thuis mogen werken, laten regelmatig hun gezicht zien op de werkvloer. De belangrijkste reden is contact met de collega’s. Zo zegt 81 procent zelf contact te zoeken met collega’s als ze niet op kantoor zijn en driekwart van de ondervraagden komt daarvoor zelfs naar kantoor.
 
Inspiratie en gezelligheid
Collega’s geven inspiratie vindt 44 procent en 20 procent vindt het ook gezellig. Voor 47 procent is zichtbaar zijn en jezelf profileren voor je collega’s en je baas een reden om regelmatig naar kantoor te gaan. Toch zegt 89 procent dat hun manager hen helemaal vertrouwt als ze thuiswerken.
 
Volgens adviseur Het Nieuwe Werken en partner bij Yolk, Henny van Egmond, heeft dit verschijnsel veel te maken met onzekerheid. “In veel sectoren zijn ontslagen gevallen”, legt hij uit. “Ik zag het op een groot kantoor waar de helft van de medewerkers thuiswerkte. Daar steeg de bezettingsgraad toch weer van 70 naar 90 procent. Dat is echt het gevolg van onzekerheid: als ik niet zichtbaar ben, vlieg ik er straks als eerste uit.”
 
Vrijlaten
Van de participanten vindt 52 procent dat een formeel besluitvormingsproces of een medewerker flexibel kan werken niet nodig is, omdat je het best onderling kunt regelen. Je moet het nieuwe werken volledig vrijlaten, vinden ze. Het moet niet worden vastgelegd in beleid of regelgeving, zoals de nieuwe Wet flexibel werken die waarschijnlijk dit jaar in werking treedt. Ook heeft 60 procent er geen probleem mee dat de baas hun output meer controleert als ze buiten kantoor werken.
 
Bent u P&O-professional en wilt u uw vakkennis uitbreiden of naar een hoger niveau brengen? NCOI Opleidingen is de grootste opleider van Nederland op het gebied van HRM. Kijkt u eens naar het aanbod op het gebied van Human Resource Management.
 
Bron: HR Praktijk.nl, Over het nieuwe werken

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.