Veilig op de weg

Rijkswaterstaat probeert al jaren het werk voor wegwerkers veiliger te maken. En dat is ook hard nodig: in 2013 werden er 15 voertuigen van wegwerkers aangereden en in 2014 waren dat er zelfs 21, waarbij ook een dodelijk slachtoffer viel.

Ongelukken in 2016

Hoewel het aantal in 2015 daalde naar tien, zijn er in 2016 alweer de nodige ongelukken met wegwerkers geregistreerd. Zo kwam dit voorjaar op de A58 tussen Nieuw- en Sint Joosland en Arnemuiden iemand om het leven bij een botsing met een op de vluchtstrook stilstaand voertuig met wegwerkers. Een van de wegwerkers raakte daarbij zwaargewond. In juni kregen wegwerkers op de A18 de schrik van hun leven toen een man uit Doetinchem door de wegafzetting reed bij de afrit naar Didam. En een maand later was het raak in Driebergen, toen een man bij zijn poging om te ontsnappen aan de marechaussee wegafzettingen, rode kruizen en werkzaamheden negeerde. Hierbij raakte een wegwerker lichtgewond.

Bekeuringsbevoegdheid voor weginspecteurs

Om het aantal ongelukken met wegwerkers terug te dringen, worden roekeloze bestuurders die andere levens op het spel zetten hard aangepakt. Zo zijn er sinds begin 2015 weginspecteurs met een BOA-status in de regio Rotterdam, die automobilisten mogen bekeuren die een rood kruis negeren of onterecht stilstaan op de vluchtstrook. De maatregel leverde in 2015 467 bekeuringen op en het aantal aanrijdingen met voertuigen van weginspecteurs nam af.

Maar de veiligheid van wegwerkers blijft een aandachtspunt. Onze opleidingen op het gebied van verkeersveiligheid zijn net vernieuwd en voldoen dus aan de laatste eisen. Daarnaast bieden we speciaal voor onze incompany-klanten de training Incidentmanagement aan, over eerste veiligheidsmaatregelen bij verkeersincidenten.

Deel dit artikel
Wellicht ook interessant
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
1.250
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.