Vitaal op kantoor: 8 tips

Een open kantoortuin mag dan de onderlinge communicatie en samenwerking tussen collega’s verbeteren, het zorgt ook voor verminderde productiviteit, een hoop afleidingen en prikkels en een verstoorde concentratie. Daarnaast ligt het ziekteverzuim hier vele malen hoger. Diverse onderzoeken hebben inmiddels uitgewezen dat een kantoortuin slecht is voor de fysieke en mentale gezondheid, maar wat kunt u er zelf aan doen om dit tot een minimum te beperken? We geven u 8 tips.

     1. Kantoorplanten

Hoe meer groen om u heen, hoe beter. Kantoorlucht zit namelijk vol met bacillen en bacteriën. Met name luchtzuiverende planten zorgen voor meer zuurstof en een goede luchtvochtigheid. Met name de Sanseveria, Acrea Palm en de Scindapsus doen het goed in een kantooromgeving. Daarnaast kunnen plantenwanden zorgen voor minder geluidsoverlast.

     2. Voldoende bewegen

Veel zitten is slecht. Daarom maken steeds meer organisatie gebruik van sta- en fietsbureau’s. Dit stimuleert de doorbloeding, voorkomt rugklachten en zorgt voor een verbeterde concentratie. Probeer daarnaast zo vaak mogelijk de trap te nemen in plaats van de lift, haal uw eigen koffie, probeer staand te vergaderen en ga tijdens de pauze een rondje lopen.

     3. Geluidsdichte koptelefoon

Een geluidsdichte koptelefoon opzetten kan u helpen meer gefocust te werken. Behalve dat u zo minder geluiden hoort, is het ook een signaal naar uw collega’s om u niet te storen.

     4. De juiste houding

Veel organisaties maken gebruik van flexplekken. Omdat elke stoel en elk bureau weer anders staat afgesteld, kunt u snel last krijgen van uw nek, rug of schouders. Ga daarom na wat voor u de ideale zithouding is en onthoud deze instellingen.

     5. Drink voldoende

Probeer minstens 2 liter water per dag te drinken. Dit is goed voor uw lichaam, maar zorgt er ook voor dat u regelmatig moet opstaan om water te halen of naar het toilet te gaan.

     6. Ga spelen

Tijdens een werkdag is het belangrijk om niet alleen maar keihard te werken. Uw hersenen hebben gedurende de dag ook behoefte aan ontspanning. Ga daarom af en toe met collega’s een potje tafelvoetballen of tafeltennissen. Dit helpt u uw hoofd leeg te maken en zorgt ervoor dat u daarna weer fris bent en productiever en geconcentreerder verder werkt. Daarom hebben sommige organisaties ook een glijbaan of ballenbak.

     7. Haal snoeppotten weg

Door een snoeppot op kantoor komt u voortdurend in de verleiding om er iets uit te nemen. Vaak is dat niet omdat u trek heeft, maar uit gewoonte. Vervang de snoeppot voor bijvoorbeeld een fruitmand.

     8. Zoek een beetje spanning

Als u weinig te doen heeft of saaie werkzaamheden uitvoert, geeft dit u weinig energie. Sterker nog: het kost alleen maar energie. Bent u met iets uitdagends bezig of kunt u lekker doorwerken, dan merkt u dat dit u energie geeft en dat u ’s avonds minder moe bent. Zoek daarom de uitdaging op in uw werk, maar bewaar daarin wel de balans. Te veel spanning is juist weer slecht voor u.

Aan de slag met vitaliteit op uw werk?

Wilt u zich meer verdiepen in een gezond leven op uw werk? Met de training Vitaal en Gezond in Werk en Privé van NCOI leert u hoe u uw lichaam en geest in balans krijgt en minder gezonde gewoonten tegengaat. Bent u leidinggevende en wilt aan de slag met de vitaliteit en het werkplezier van uw werknemers? Dan is bijvoorbeeld de Post Bachelor Mobiliteit en Duurzame Inzetbaarheid zeer geschikt. Hierin ontdekt u hoe u zorgt voor betrokken en gezonde medewerkers en verdiept u zich in een duurzaam bestaan van uw organisatie. 

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00 uur, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.