Werknemer moet Kameleon zijn

Niet ervaring, maar competenties wegen voor werkgevers in 2020 het zwaarst bij de overweging om een sollicitant aan te nemen. Het traditionele curriculum vitae, een opsomming van opleiding en ervaring, wordt dan ook steeds minder belangrijk. Dat stelt Tempo-Team op basis van eigen trendonderzoek. De baan voor het leven is verleden tijd. Als werknemer moet je je razendsnel kunnen aanpassen, je continu ontwikkelen en gemotiveerd blijven. Anders verlies je je plaats op de arbeidsmarkt, aldus de uitzendorganisatie.

Tempo-Team verklaart deze trend door de snel veranderende wereld. Die vraagt dat werknemers zich kunnen aanpassen aan nieuwe maatschappelijke, technische en digitale ontwikkelingen.
Te weinig ervaring is momenteel het meest gebruikte argument van werkgevers bij het afwijzen van een sollicitant en één van de oorzaken dat 16 procent van de Nederlandse jongeren werkloos thuis zit. Maar dit gaat binnen tien jaar veranderen, is de conclusie van het onderzoek. Grote bedrijven willen straks niet meer weten wat je hebt gestudeerd of bij welke ondernemingen je hebt gewerkt, maar wat je kunt, wat je motivatie is en hoe effectief je je kunt aanpassen. Tempo-Team ziet nu al een verandering in het cv. Er wordt steeds meer gevraagd om een concrete onderbouwing van vaardigheden. Bedrijven hebben te maken met een klant die geen standaardoplossing, maar maatwerk wil en daarom zoeken ondernemingen medewerkers die online actief zijn, op de hoogte zijn van actuele trends en over voldoende sociale en emotionele vaardigheden beschikken. Een verstandige sollicitant houdt rekening met ontwikkelingen als globalisering, individualisering (mensen willen als unieke klant worden behandeld, waardoor je meer adviseur dan verkoper bent), technologisering, superbedrijven en integratie van culturen en generaties.

Bron: Tempo-Team

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00 uur, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.