Zo krijgt u werk en privé in balans

We stoppen vaak niet de meeste tijd, energie en geld in wat we echt belangrijk vinden. Wilt u graag meer tijd besteden aan het onderhouden van relaties met familie/vrienden, maar merkt u dat u langzamerhand eigenlijk steeds meer tijd besteedt aan uw werk? Hierbij een aantal adviezen die u kunnen helpen bij het vinden van de juiste balans tussen werk en privé.
 
1.       Prioriteiten stellen
Uw energieniveau is beperkt. Als u verplichtingen erbij blijft nemen, zult u andere energievreters moeten schrappen. Zet al uw energievragers op een rijtje en bepaal waar uw prioriteiten liggen.
 
2.       Pauzeren
Onderbreek de drukke momenten op uw werk. Zodra uw verdiept bent in een lastig probleem maar even geen uitweg meer ziet kan, het goed zijn om het dan even te los te laten en iets anders te gaan doen: koffie halen, een stukje wandelen of kletsen met een collega. Laat even los waar u mee bezig was en wellicht komt u tot betere inzichten of oplossingen als u er daarna weer opnieuw voor gaat zitten.
 
3.       Zorg voor ontspanning
Het is belangrijk om naast uw werk ook te zorgen voor ontspanning. Denk bijvoorbeeld aan sporten, een boek lezen, mediteren of tijd doorbrengen met familie/vrienden. Zo kunt u uw gedachten die te maken hebben met werk even loslaten.
 
4.       Bepaal zelf hoe uw dag eruitziet
U kunt controle nemen over uw leven door zelf te bepalen hoe uw dag of week eruit hoort te zien. Als u het namelijk niet doet, doet een ander het wel en dan ontstaat de mogelijkheid dat de samenhang tussen werk en privé uit balans raakt. Als u uw dag of week zelf inplant, kunt u ervoor zorgen dat u overal het juiste tijdsbestek voor berekent zodat u alles zo volledig mogelijk kunt uitvoeren.
 
5.       Durf nee te zeggen
Iedereen die aan uw deur klopt, vindt zijn of werk het meest belangrijk. Bekijk telkens uw agenda en bereken hoeveel tijd u ergens voor nodig hebt of probeer in te schatten wanneer iets af kan zijn. Is uw agenda vol? Dan zult u soms nee moeten zeggen.
 
In balans zijn zorgt voor betere resultaten
Meer balans in uw leven betekent niet automatisch dat u alles drastisch moet omgooien. Zorgen voor een goede planning waarin goed is nagedacht over de verdeling van uw tijd tussen werk en privé brengt u al heel ver. Het doorvoeren van kleine aanpassingen zal zorgen voor meer kwaliteit in uw persoonlijke en werkrelaties, en uiteindelijk ook in uw leven. Wilt u ervoor zorgen dat werk en privézaken niet meer door elkaar heen lopen? Volg dan onze training In Balans voor een Beter Resultaat.
 
Bron: Managersonline

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00 uur, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.