Menu

Bouwers voor de markt bouwen weer volop

Het gaat goed met de woningbouw. In 2014 is er voor ruim 39.000 nieuw te bouwen woningen een vergunning afgegeven. Dat is maar liefst 50 procent meer dan in 2013. Uitgaande van het aantal verleende vergunningen, is die groei vooral te danken aan projectontwikkelaars en andere bouwers voor de markt, zo meldt het CBS. Zij hebben vorig jaar voor ruim 27.000 nieuwbouwwoningen vergunningen gekregen, een groei van bijna 12.000 woningen vergeleken met 2013.

Achterblijvers

De positieve cijfers nemen echter niet weg dat het aantal vergunde nieuwbouwwoningen nog lang niet terug is op het niveau van 2006. In dat topjaar zijn ruim 90.000 vergunningen afgegeven. De crisisjaren die daarna volgden, lieten zich vooral gelden in de marktsector. Opmerkelijk, want inmiddels zien we het omgekeerde beeld: de bouwers voor de markt bouwen weer meer woningen dan in 2012, het zijn de woningbouwcorporaties die achterblijven. Tegenover de ruim 27.000 nieuwbouwvergunningen die in 2014 zijn afgegeven aan de marktsector, steken de 7.000 vergunningen aan overheden en corporaties mager af. Particuliere opdrachtgevers kregen in dat jaar overigens 4.900 vergunningen.

Koopwoningen in de lift

Het is vooral het koopsegment waarop de bouwers voor de markt zich richten. In 2014 is voor bijna 26.ooo koopwoningen een bouwvergunning verleend, ruim 66 procent meer dan in 2013. Mede door de geringe bouwactiviteiten van de woningcorporaties, bleef de groei van het aantal vergunde huurwoningen met 28 procent tot bijna 14.000 nieuw te bouwen woningen enigszins achter.

Lichte groei herstel en verbouw

Hoewel veel minder sterk dan de vergunningverleningen voor de nieuwbouw, laat 2014 ook een groei zien van het aantal vergunningen voor herstel en verbouw van bestaande woningen: 5,5 procent. In totaal zijn bijna 4.6oo vergunningen verleend voor een verbouwing met een bouwsom van meer dan 50.ooo euro. De daarbij horende bouwkosten zijn met een kwart toegenomen.

Vergunningen, aandelen, bouwsom

Het grootste segment van de woningbouw is nog altijd de nieuwbouw, met aandelen van 58 procent van het aantal verleende bouwvergunningen en 82 procent van de vergunde bouwsom. De sector herstel en verbouw heeft aandelen van 42 procent (vergunningen) en 18 procent (bouwsom).
 
Interessant onderwerp? NCOI biedt verschillende opleidingen op het gebied van Vastgoed, Makelaardij en Bouwkunde.
 
Bronnen: Vastgoedactueel, Nu

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant

Studiegids NCOI

Vraag de studiegids aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij jou en jouw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids aan.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.