DCS of PLC?

De industriële automatisering wordt beheerst door systeemarchitecturen: gedistribueerde regelsystemen (DCS) en programmeerbare logische controllers (PLC). Hoe te kiezen tussen deze 2 automatiseringssystemen?

PLC techniek wordt in lokale, discrete processen toegepast, bijvoorbeeld assemblage. Gaat het niet meer om lokale processen maar om continue processen, zoals kritieke infrastructuren van elektriciteit, water, olie & gas en chemicaliën, dan wordt DCS gebruikt.

Continue en discrete signaalsoorten

Industriële automatisering is een begrip dat een breed spectrum aan technieken omvat. Een van de mogelijke indelingen houdt rekening met de soorten signalen die verwerkt worden. In de industrie komen beide signaalsoorten vaak voor, continue signalen in de procesbesturing en discrete signalen bij machinebesturing of bij beveiligingssystemen. Er is geen strakke scheidslijn, ook niet in de systemen die gebruikt worden:

  • Continue signalen kennen we uit de meettechniek, bijvoorbeeld de gemeten waarde van een temperatuuropnemer.
  • Discrete signalen hebben vaste waarden, bijvoorbeeld aan/uit.

PLC

Van oorsprong zijn PLC’s gebouwd om logische bewerkingen met discrete signalen uit te voeren. Ze zijn gebouwd met specifieke hardware om logische bewerkingen in een hoog tempo uit te kunnen voeren. Ook zijn er speciale PLC’s gebouwd met een heel hoge betrouwbaarheid, bijvoorbeeld voor toepassing in kerncentrales, of met hoge snelheid bij besturing van snel bewegende machines.

DCS

Voor procesbesturing, waarbij het grootste deel van de signalen continu is, wordt meestal een DCS systeem toegepast. Dit soort systemen kan prima omgaan met de analoge signalen van een proces, heeft een goede interface en makkelijk in gebruik. Bij veel systemen kan een PLC in een DCS systeem worden opgenomen.

Software

In alle gevallen moet een systeem van software worden voorzien, immers zonder zo’n programma gebeurt er niet veel. Het bouwen van de software is een aanzienlijke inspanning, die hoge kosten meebrengt en ook grote risico’s oplevert. Het is helaas vaker voorgekomen dat een project voor oplevering stukloopt omdat de software niet betrouwbaar was, of omdat een project na oplevering nog eens over gedaan moest worden.

Nieuwe opleiding procesautomatiseringssystemen

Werkt u in de technische en industriële automatisering? Wilt u zich meer verdiepen in proces- en fabrieksautomatisering en machinebesturing? Heeft u een elektrotechnische, werktuigbouwkundige of chemisch technologische achtergrond en affiniteit of ervaring met besturings- en informatiesystemen? Dan hebben we goed nieuws! Reed Business Opleidingen heeft haar assortiment praktische opleidingen op het gebied van meet- en regeltechniek uitgebreid met de opleiding procesautomatiseringssystemen (PIT3).

Kijk op onze website voor meer informatie en om u direct aan te melden.

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00 uur, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.