Menu

DCS of PLC?

De industriële automatisering wordt beheerst door systeemarchitecturen: gedistribueerde regelsystemen (DCS) en programmeerbare logische controllers (PLC). Hoe te kiezen tussen deze 2 automatiseringssystemen?

PLC techniek wordt in lokale, discrete processen toegepast, bijvoorbeeld assemblage. Gaat het niet meer om lokale processen maar om continue processen, zoals kritieke infrastructuren van elektriciteit, water, olie & gas en chemicaliën, dan wordt DCS gebruikt.

Continue en discrete signaalsoorten

Industriële automatisering is een begrip dat een breed spectrum aan technieken omvat. Een van de mogelijke indelingen houdt rekening met de soorten signalen die verwerkt worden. In de industrie komen beide signaalsoorten vaak voor, continue signalen in de procesbesturing en discrete signalen bij machinebesturing of bij beveiligingssystemen. Er is geen strakke scheidslijn, ook niet in de systemen die gebruikt worden:

  • Continue signalen kennen we uit de meettechniek, bijvoorbeeld de gemeten waarde van een temperatuuropnemer.
  • Discrete signalen hebben vaste waarden, bijvoorbeeld aan/uit.

PLC

Van oorsprong zijn PLC’s gebouwd om logische bewerkingen met discrete signalen uit te voeren. Ze zijn gebouwd met specifieke hardware om logische bewerkingen in een hoog tempo uit te kunnen voeren. Ook zijn er speciale PLC’s gebouwd met een heel hoge betrouwbaarheid, bijvoorbeeld voor toepassing in kerncentrales, of met hoge snelheid bij besturing van snel bewegende machines.

DCS

Voor procesbesturing, waarbij het grootste deel van de signalen continu is, wordt meestal een DCS systeem toegepast. Dit soort systemen kan prima omgaan met de analoge signalen van een proces, heeft een goede interface en makkelijk in gebruik. Bij veel systemen kan een PLC in een DCS systeem worden opgenomen.

Software

In alle gevallen moet een systeem van software worden voorzien, immers zonder zo’n programma gebeurt er niet veel. Het bouwen van de software is een aanzienlijke inspanning, die hoge kosten meebrengt en ook grote risico’s oplevert. Het is helaas vaker voorgekomen dat een project voor oplevering stukloopt omdat de software niet betrouwbaar was, of omdat een project na oplevering nog eens over gedaan moest worden.

Nieuwe opleiding procesautomatiseringssystemen

Werkt u in de technische en industriële automatisering? Wilt u zich meer verdiepen in proces- en fabrieksautomatisering en machinebesturing? Heeft u een elektrotechnische, werktuigbouwkundige of chemisch technologische achtergrond en affiniteit of ervaring met besturings- en informatiesystemen? Dan hebben we goed nieuws! Reed Business Opleidingen heeft haar assortiment praktische opleidingen op het gebied van meet- en regeltechniek uitgebreid met de opleiding procesautomatiseringssystemen (PIT3).

Kijk op onze website voor meer informatie en om u direct aan te melden.

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant

Studiegids 2019-2020 NCOI

Vraag de studiegids 2019-2020 aan

Wilt u nog beter worden in uw werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of bent u toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij u en uw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids 2019-2020 aan.

Virtuele Open Dag NCOI

Virtual classroom en e-learning

Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan hebben veel onderwijsinstellingen tijdelijk de deuren van hun leslocaties gesloten. Ook bij NCOI Opleidingen heeft jouw gezondheid en die van onze medewerkers de allerhoogste prioriteit. Maar onze opleidingen gaan wel gewoon van start. Je kunt daarbij kiezen uit 2 varianten: de klassikale variant (tijdelijk via virtual classroom) of de e-learning variant met switchgarantie.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.