Menu

De 5 spelregels voor succesvol onderhandelen

Onderhandelen is niet per se voor professionals; iedereen doet het elke dag. In winkels, relaties, met collega’s én met leveranciers, klanten of opdrachtgevers. Dat onderhandelen een spel is, weten we. Maar de spelregels zijn voor velen wat minder bekend.

Wanneer iemand slim kan onderhandelen, heeft die al voor 50% tot 80% de deal binnengesleept. Hoe? Door middel van de 5 spelregels voor succesvol onderhandelen.

1. Creëer een band

Toon belangstelling voor uw gesprekspartner en zorg ervoor u aardig gevonden wordt waardoor u een band creëert. Durf een grapje te maken en wees empatisch en bovenal, uzelf. Toon begrip voor de ander en diens positie, situatie en argumenten. Laat duidelijk merken dat u het beste voor heeft en durf dit ook letterlijk te benoemen. Bijvoorbeeld door te zeggen: ‘'Ik stel mijn relatie met u bijzonder op prijs en heb uw belangen scherp op mijn netvlies. Als we beiden een kleine concessie doen, denk ik wel dat we het voor elkaar krijgen.'

2. Neem niets persoonlijk op

Onderhandelen is een spel dat soms hard gespeeld wordt. Zorg er dus voor dat u niets persoonlijk opvat. Ten eerste omdat dit onterecht zou zijn; het gaat immers niet om u, maar om zaken. Ten tweede omdat u dan er zeker van kunt zijn dat de deal niet doorgaat, of in ieder geval niet zoals u dat wenst.

3. Stel uw doel en het gezamenlijk doel centraal

Bepaal voordat u het gesprek in gaat wat u wilt bereiken. Stel hierbij het ideaalbeeld centraal, maar bepaal ook een minimum, ofwel het zogenaamde ‘weglooppunt’. Dit is het moment waarop u de onderhandelingen niet verder wenst voor te zetten, omdat dit teveel concessies zouden betekenen. Daarbij is het belangrijk dat u voor of tijdens het gesprek uw vinger kunt leggen op het doel wat u samen deelt. Dit maakt uw onderhandelingspositie namelijk veel sterker, en hiermee versterkt u uw onderlinge band (spelregel 1).

4. Streef naar een win-win situatie

Het beste spel kent enkel winnaars. Zorg er dus voor dat u zowel uw eigen doelen, uw gemeenschappelijke doelen en het doel van uw gesprekspartner kunt realiseren. Soms betekent dit dat u een kleine concessie moet doen. Wanneer u naar een langdurige relatie streeft, is dit verreweg de beste methode.

5. Zet de eerste stap

Door een eerste stap richting uw gesprekspartner te maken, creëert u een positieve situatie en een milde sfeer. Bepaal daarom van te voren waarmee u de ander tegemoet kunt komen. Maak deze zet wel strategisch zodat u slechts een compromis hoeft te sluiten op een – voor u niet zo heel cruciaal punt. Als u hiermee aan het begin van de onderhandelingen al een eerste gebaar maakt dan krijgt de ander het gevoel dat er met u ‘wel goed te praten is’. Met milde mensen is het veel gemakkelijker onderhandelen dan met starre personen wiens standpunten onwrikbaar vastliggen.  

Bron: Salesquest.nl

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant

Studiegids 2019-2020 NCOI

Vraag de studiegids 2019-2020 aan

Wilt u nog beter worden in uw werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of bent u toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij u en uw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids 2019-2020 aan.

Virtual classroom en e-learning NCOI

Virtual classroom en e-learning

Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan hebben veel onderwijsinstellingen tijdelijk de deuren van hun leslocaties gesloten. Ook bij NCOI Opleidingen heeft jouw gezondheid en die van onze medewerkers de allerhoogste prioriteit. Maar onze opleidingen gaan wel gewoon van start. Je kunt daarbij kiezen uit 2 varianten: de klassikale variant (tijdelijk via virtual classroom) of de e-learning variant met switchgarantie.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.