Menu

De belangrijkste punten voor HR uit de miljoenennota

Op 15 september 2015 heeft minister Dijsselbloem (Financiën) de Miljoenennota en Rijksbegroting 2016 aan het parlement aangeboden. De prioriteit van het kabinet ligt bij een hogere economische groei en extra banen. Dit doen zij door onder andere de lasten op arbeid volgend jaar met € 5 miljard te verminderen. Het kabinet vindt het ook belangrijk dat mensen hun werk en thuissituatie goed kunnen combineren. De belangrijkste punten voor HR staan hieronder op een rij.
 
35.000 extra banen
Uit de miljoenennota blijkt dat de belasting op arbeid met 5 miljard euro wordt verlaagd. De ouderenkorting gaat eenmalig omhoog en de tweede en derde belastingschijf gaan met 2 procentpunt omlaag. Het hoogste tarief van 52 procent schuift op naar een hoger inkomen. Deze maatregelen kosten in totaal 900 miljoen euro en moeten 35.000 banen opleveren.
 
Meer koopkracht voor werkenden
De bovenstaande wijzigingen in de belastingschijven zorgen er ook voor dat werkenden vanaf volgend jaar netto meer geld overhouden. Daarnaast profiteren werknemers met jonge kinderen van een verhoging van de inkomensafhankelijke combinatiekorting en van de kinderopvangtoeslag. Beide maatregelen maken het makkelijker om een betaalde baan te combineren met de zorg voor kinderen. Al deze maatregelen bij elkaar zorgen ervoor dat de koopkracht voor werkenden stijgt met een gemiddelde van 2,6 procent. Uitkeringsgerechtigden en gepensioneerden gaan er met 0,2 procent op vooruit.
 
Lage inkomensvoordeel voor werkgevers
Om ervoor te zorgen dat mensen met laagbetaald werk meer kans maken om aangenomen te worden, komt er vanaf 2017 een financiële bijdrage voor werkgevers. Dit heet het lage inkomensvoordeel (LIV). Werkgevers krijgen dit zodat de loonkosten laag blijven zonder dat de werknemer salaris inlevert. Hierdoor wordt het voor werkgevers financieel aantrekkelijker om mensen met een laag inkomen aan te nemen aldus minister Asscher.
 
Jonge ouders stimuleren om te gaan werken
Voor de kinderopvangtoeslag komt 300 miljoen beschikbaar. Ook komt er extra peuteropvang. Twee dagdelen opvang voor alle peuters. Dit moet jonge ouders stimuleren om te gaan werken. Hiernaast kunnen kersverse vaders vanaf 2017 langer bij hun pasgeboren kind zijn. Het aantal verlofdagen wordt vanaf dat jaar uitgebreid naar vijf dagen.
 
Beschutte werkplekken
Er komt 100 miljoen extra beschikbaar voor kwetsbare mensen. Er wordt bijvoorbeeld geïnvesteerd in het maken van beschutte werkplekken.
 
Meer opleidingsbudget voor verpleeghuizen
In de zorg komt er 210 miljoen euro beschikbaar om de zorg in verpleeghuizen te verbeteren. Daarnaast komt er 100 miljoen beschikbaar voor de opleiding van personeel in verpleeghuizen.
 
Voordelen voor ondernemers
Startende bedrijven kunnen rekenen op € 155 miljoen extra, zodat het MKB de kredietmogelijkheden kan uitbreiden. Daarnaast worden de twee belangrijkste fiscale regelingen om onderzoek en ontwikkeling te stimuleren in 2016 samengevoegd. Het gaat hier om De Research en Development Aftrek (RDA) en de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO). Het kabinet wil hiermee de regeling effectiever maken en de aanvraagprocedure eenvoudiger maken. Het budget wordt in 2016 verhoogd met 100 miljoen en vanaf 2017 met 115 miljoen euro. 
 
Bron: HR Praktijk en PW de Gids

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant

Studiegids NCOI

Vraag de studiegids aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij jou en jouw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids aan.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.