Menu

De effecten van straling op voedsel. Zou u het durven eten?

Mensen die woonden in het zwaarst getroffen gebied van de ramp met de Fukushima-kerncentrale in Japan lopen een hoger risico om bepaalde vormen van kanker te ontwikkelen. Dit zei de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Ook de effecten op milieu moeten zeker niet worden onderschat.

Een zware aardbeving en een daarop volgende tsunami in 2011 doodde bijna 19.000 mensen en verwoestte de Fukushima Daiichi kerncentrale. Door de vrijgekomen radioactieve straling moesten 160.000 mensen hun huizen ontvluchten.

Vervuilde gebied

De WHO schat dat in het meest vervuilde gebied er voor baby's een 70 procent hogere kans is om schildklierkanker te ontwikkelen in hun leven. De schildklier is het meest blootgestelde orgaan waar radioactief jodium zich concentreert en vooral kinderen zijn daar zeer kwetsbaar voor.

Conclusie WHO

Het rapport concludeert dat voor de bevolking in Japan de voorspelde gezondheidsrisico's laag zijn, maar dat een derde van de hulpverleners een verhoogd risico op ziektes lopen. Buiten Japan is geen waarneembare toename van gezondheidsrisico's te verwachten, aldus de WHO in het 200 pagina's tellende rapport.

Merkbaar effect op flora

Het is moeilijk te ontkennen dat de radioactieve stoffen een merkbaar effect hebben gehad op bloemen, groenten en fruit in de regio. Sommige mensen maken zich zorgen om de radioactieve stoffen, maar de Japanse overheid staat erop dat het veilig is om deze producten te eten. Zou u het durven eten? Discussier mee!

Bronnen: Trouw.nl en nsmbl.nl.

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant

Studiegids NCOI

Vraag de studiegids aan

Wilt u nog beter worden in uw werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of bent u toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij u en uw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids aan.

Voorlichtingsbijeenkomst NCOI

Voorlichtingsbijeenkomsten

Tijdens de voorlichtingsbijeenkomsten ontdekt u hoe het is om een opleiding te volgen bij NCOI. Bijvoorbeeld door de algemene presentatie bij te wonen. Of door een introductieles te volgen van een van onze docenten. Hierdoor krijgt u een goede indruk van de aanpak en opzet van een les. U kunt ook een persoonlijk adviesgesprek voeren met een van onze opleidingsadviseurs. De voorlichtingsbijeenkomsten worden georganiseerd in Amsterdam, Eindhoven, Rotterdam en Utrecht.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.