De effecten van straling op voedsel. Zou u het durven eten?

Mensen die woonden in het zwaarst getroffen gebied van de ramp met de Fukushima-kerncentrale in Japan lopen een hoger risico om bepaalde vormen van kanker te ontwikkelen. Dit zei de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Ook de effecten op milieu moeten zeker niet worden onderschat.

Een zware aardbeving en een daarop volgende tsunami in 2011 doodde bijna 19.000 mensen en verwoestte de Fukushima Daiichi kerncentrale. Door de vrijgekomen radioactieve straling moesten 160.000 mensen hun huizen ontvluchten.

Vervuilde gebied

De WHO schat dat in het meest vervuilde gebied er voor baby's een 70 procent hogere kans is om schildklierkanker te ontwikkelen in hun leven. De schildklier is het meest blootgestelde orgaan waar radioactief jodium zich concentreert en vooral kinderen zijn daar zeer kwetsbaar voor.

Conclusie WHO

Het rapport concludeert dat voor de bevolking in Japan de voorspelde gezondheidsrisico's laag zijn, maar dat een derde van de hulpverleners een verhoogd risico op ziektes lopen. Buiten Japan is geen waarneembare toename van gezondheidsrisico's te verwachten, aldus de WHO in het 200 pagina's tellende rapport.

Merkbaar effect op flora

Het is moeilijk te ontkennen dat de radioactieve stoffen een merkbaar effect hebben gehad op bloemen, groenten en fruit in de regio. Sommige mensen maken zich zorgen om de radioactieve stoffen, maar de Japanse overheid staat erop dat het veilig is om deze producten te eten. Zou u het durven eten? Discussier mee!

Bronnen: Trouw.nl en nsmbl.nl.

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
1.250
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.