De effecten van straling op voedsel. Zou u het durven eten?

Mensen die woonden in het zwaarst getroffen gebied van de ramp met de Fukushima-kerncentrale in Japan lopen een hoger risico om bepaalde vormen van kanker te ontwikkelen. Dit zei de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Ook de effecten op milieu moeten zeker niet worden onderschat.

Een zware aardbeving en een daarop volgende tsunami in 2011 doodde bijna 19.000 mensen en verwoestte de Fukushima Daiichi kerncentrale. Door de vrijgekomen radioactieve straling moesten 160.000 mensen hun huizen ontvluchten.

Vervuilde gebied

De WHO schat dat in het meest vervuilde gebied er voor baby's een 70 procent hogere kans is om schildklierkanker te ontwikkelen in hun leven. De schildklier is het meest blootgestelde orgaan waar radioactief jodium zich concentreert en vooral kinderen zijn daar zeer kwetsbaar voor.

Conclusie WHO

Het rapport concludeert dat voor de bevolking in Japan de voorspelde gezondheidsrisico's laag zijn, maar dat een derde van de hulpverleners een verhoogd risico op ziektes lopen. Buiten Japan is geen waarneembare toename van gezondheidsrisico's te verwachten, aldus de WHO in het 200 pagina's tellende rapport.

Merkbaar effect op flora

Het is moeilijk te ontkennen dat de radioactieve stoffen een merkbaar effect hebben gehad op bloemen, groenten en fruit in de regio. Sommige mensen maken zich zorgen om de radioactieve stoffen, maar de Japanse overheid staat erop dat het veilig is om deze producten te eten. Zou u het durven eten? Discussier mee!

Bronnen: Trouw.nl en nsmbl.nl.

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant