Menu

De energie van een team is meetbaar

Een team dat bruist van de energie en vitaliteit is de sleutel tot het succes van een organisatie. Het is dus van belang om te weten waarop energie verloren wordt en hoe je dat energieverlies kunt ombuigen naar energiewinst.Om daarop te kunnen sturen moet het energieniveau binnen een team wel meetbaar zijn. ‘Meten is weten’, luidt immers het credo. Maar kun je de energie binnen een team meetbaar maken?

Energieverlies

Energie is een absolute kritische succesfactor, die zowel negatief als positief beïnvloedbaar is. Wanneer er in een organisatie sprake is van onnodig energieverlies, oftewel ‘energieverspilling’, kost dit kracht, tijd en geld. Denk hierbij ook aan de uitstraling naar (potentiële) medewerkers en klanten. Of in het geval van een opleidingsinstituut aan de uitstraling naar (potentiële) leerlingen en ouders. Wie wil er nu werken of studeren in een omgeving waar geen energie voelbaar is? Ook in de sport is energieverspilling een negatieve beïnvloeder van het spelplezier. Een team dat ergens energie op verliest kan niet optimaal presteren. In zowel het bedrijfsleven als in de sport is de invloed van energie niet altijd zichtbaar, maar wél sterk voelbaar. Wanneer een team matig presteert door een gebrek aan energie, gaat men vaak naar andere oplossingen zoeken, in plaats van het energiegebrek specifiek aan te wijzen als oorzaak. In de praktijk blijkt dat er vooral energie verloren wordt op een gebrek aan open communicatie, waardering en verantwoordelijkheid nemen. Hier kan gericht actie op ondernomen worden, door deze energievreters om te buigen. Het hogere energieniveau dat dan bereikt wordt heeft vele voordelen:

  • het maakt het behalen van doelstellingen makkelijker
  • het verlaagt ziekteverzuim
  • het heeft aantrekkingskracht
  • het stimuleert de inzet van aanwezige talenten
  • het geeft teams dat extra zetje om goed te presteren
  • het maakt kansen benutten makkelijker
  • het is de basis voor plezierig werken en leven

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant

Studiegids NCOI

Vraag de studiegids aan

Wilt u nog beter worden in uw werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of bent u toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij u en uw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids aan.

Klassikaal, virtual classroom, e-learning en switchgarantie NCOI

Kies je eigen opleidingsvariant

Als grootste opleider van werkend Nederland begrijpen wij als geen ander dat een opleiding volgen in je leven moet passen. Daarom kun je bij NCOI Opleidingen kiezen uit verschillende opleidingsvarianten: klassikaal, Virtual Classroom en e-learning. Je kunt klassikale bijeenkomsten volgen op een leslocatie, via de computer live les krijgen van een docent of op je eigen tempo studeren wanneer het jou uitkomt. Er is altijd wel een opleidingsvariant te vinden die bij jou past. En met onze unieke switchgarantie kun je moeiteloos en zonder extra kosten veranderen van opleidingsvariant.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.