Menu

De gevolgen van straling door radioactieve stoffen

Welke gevolgen heeft straling door radioactieve stoffen? Dat is afhankelijk van het type straling en de hoeveelheid. Daarbij speelt ook de gevoeligheid van het getroffen weefsel een rol.

Straling wordt onder andere uitgezonden door radioactieve stoffen. Dit kan een gas, damp, vloeistof of vaste stof zijn. Bekende radioactieve stoffen zijn Cobalt, Cesium, Jodium, Radium, Uranium en Plutonium. Er bestaat alfastraling, bètastraling en gammastraling. In ziekenhuizen wordt ook röntgenstraling gebruikt.

Gevaar en gevolgen

Het gevaar van straling hangt van de hoeveelheid straling af, dit wordt ‘de dosis’ genoemd. Een kleine hoeveelheid straling is niet gevaarlijk, want dat komt ook in de natuur voor. Hoewel ons lichaam in de meeste gevallen de schade zelf weer herstelt, kan een grote hoeveelheid straling gevaarlijk zijn. Zo kan een hoge stralingsdosis kan brandwonden en misselijkheid veroorzaken. Langdurige blootstelling aan straling kunnen ziektes veroorzaken zoals bijvoorbeeld leukemie of schildklierkanker. Dit komt omdat straling de DNA in de cellen kan beschadigen.

Bron: Rijksoverheid.nl

Deel dit artikel

Studiegids NCOI

Vraag de studiegids aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij jou en jouw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids aan.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.