Menu

De gevolgen van straling door radioactieve stoffen

Welke gevolgen heeft straling door radioactieve stoffen? Dat is afhankelijk van het type straling en de hoeveelheid. Daarbij speelt ook de gevoeligheid van het getroffen weefsel een rol.

Straling wordt onder andere uitgezonden door radioactieve stoffen. Dit kan een gas, damp, vloeistof of vaste stof zijn. Bekende radioactieve stoffen zijn Cobalt, Cesium, Jodium, Radium, Uranium en Plutonium. Er bestaat alfastraling, bètastraling en gammastraling. In ziekenhuizen wordt ook röntgenstraling gebruikt.

Gevaar en gevolgen

Het gevaar van straling hangt van de hoeveelheid straling af, dit wordt ‘de dosis’ genoemd. Een kleine hoeveelheid straling is niet gevaarlijk, want dat komt ook in de natuur voor. Hoewel ons lichaam in de meeste gevallen de schade zelf weer herstelt, kan een grote hoeveelheid straling gevaarlijk zijn. Zo kan een hoge stralingsdosis kan brandwonden en misselijkheid veroorzaken. Langdurige blootstelling aan straling kunnen ziektes veroorzaken zoals bijvoorbeeld leukemie of schildklierkanker. Dit komt omdat straling de DNA in de cellen kan beschadigen.

Bron: Rijksoverheid.nl

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant

Studiegids NCOI

Vraag de studiegids aan

Wilt u nog beter worden in uw werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of bent u toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij u en uw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids aan.

Klassikaal, virtual classroom, e-learning en switchgarantie NCOI

Kies je eigen opleidingsvariant

Als grootste opleider van werkend Nederland begrijpen wij als geen ander dat een opleiding volgen in je leven moet passen. Daarom kun je bij NCOI Opleidingen kiezen uit verschillende opleidingsvarianten: klassikaal, Virtual Classroom en e-learning. Je kunt klassikale bijeenkomsten volgen op een leslocatie, via de computer live les krijgen van een docent of op je eigen tempo studeren wanneer het jou uitkomt. Er is altijd wel een opleidingsvariant te vinden die bij jou past. En met onze unieke switchgarantie kun je moeiteloos en zonder extra kosten veranderen van opleidingsvariant.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.