Welke gevolgen heeft straling door radioactieve stoffen? Dat is afhankelijk van het type straling en de hoeveelheid. Daarbij speelt ook de gevoeligheid van het getroffen weefsel een rol.
Straling wordt onder andere uitgezonden door radioactieve stoffen. Dit kan een gas, damp, vloeistof of vaste stof zijn. Bekende radioactieve stoffen zijn Cobalt, Cesium, Jodium, Radium, Uranium en Plutonium. Er bestaat alfastraling, bètastraling en gammastraling. In ziekenhuizen wordt ook röntgenstraling gebruikt.
Het gevaar van straling hangt van de hoeveelheid straling af, dit wordt ‘de dosis’ genoemd. Een kleine hoeveelheid straling is niet gevaarlijk, want dat komt ook in de natuur voor. Hoewel ons lichaam in de meeste gevallen de schade zelf weer herstelt, kan een grote hoeveelheid straling gevaarlijk zijn. Zo kan een hoge stralingsdosis kan brandwonden en misselijkheid veroorzaken. Langdurige blootstelling aan straling kunnen ziektes veroorzaken zoals bijvoorbeeld leukemie of schildklierkanker. Dit komt omdat straling de DNA in de cellen kan beschadigen.
Bron: Rijksoverheid.nl